Erişilebilirlik

Maliki Dini ve Etnik Liderlerle Görüşecek


Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkedeki siyasi krizden çıkmak amacıyla dini ve etnik grupların liderleriyle görüşmeye hazırlanıyor.

Bu hafta Bağdat’ta yapılması planlanan zirveye Şii, Sünni ve Kürt liderlerin katılması bekleniyor. Iraklı yetkililer bu görüşmede koalisyon hükümetinin siyasi yapısındaki köklü sorunların tartışılacağını kaydetti.

Parlamentodaki siyasi gruplardan birine liderlik yapan eski Başbakan İyad Allavi ise Maliki’yi mezhep ayrımcılığına dayanan sistemin parçası olmakla suçladı. Allavi, mezhep ayrımcılığını dışlayan yeni bir sistem oluşturulmadıkça, Irak siyasetinde düzelme olmayacağını söyledi.

Bu arada Irak’taki Amerikan kuvvetleri Sünni ve Şii militanlara karşı ülke çapında yeni bir operasyon başlattı. “Hayalet Darbesi” adlı operasyon, el Kaide teröristleri ve İran tarafından desteklenen militanları hedef alıyor.

Amerikan ordusu, ayrıca Bağdat’ta İran ile bağlantılı bir militan grubun mali destekçisi olduğu sanılan bir kişinin yakalandığını açıkladı. Bağdat’ın Şii Sadr mahallesinde dün düzenlenen operasyonda ise 7 militan öldürüldü, İran ile ilişkili olduğu belirtilen 13 silah kaçakçısının da yakalandığı açıklandı.

XS
SM
MD
LG