Erişilebilirlik

Sivil Toplum Örgütleri Nelerle Meşgul?


Sivil toplum örgütlerinin dünya çapındaki faaliyetleri hızla artıyor. Bu örgütlerin çoğu kendilerini insani, toplumsal ve eğitimle ilgili sorunların çözümüne adıyor. Kimi zaman ‘insanlığın vicdanı’ olarak adlandırılan, kimi zaman da yabancı devletlerin maşası olmakla suçlanan sivil toplum örgütlerinin faaliyetlerini inceledik.

Son yıllarda dünyanın birçok ülkesinde binlerce sivil toplum örgütü kuruldu. Dış politika uzmanları, sayısı Hindistan’da bir milyon, Rusya’da da 400 bine ulaşan sivil toplum örgütlerinin Afrika’da da yayıldığına dikkat çekiyor. Sadece Amerika’da iki milyon sivil toplum olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Barış Enstitüsü’nde görevli uzman Pamela Aall, bu örgütlerin sivil toplumların aynası olduğunu söylüyor:

“Bu kuruluşlar yurttaşların seslerini duyurmalarını, toplumların işlemesi için sorumluluk almalarını, kendilerini temsil eden hükümetlerle örgütlü bir şekilde diyaloğa girmelerini sağlıyor. Açık sistemlerde her türlü zorluk örgütlü bir şekilde çözülebiliyor.”

United Way of America adlı kuruluşun başkanı Brian Gallagher da aynı görüşte:

“Biz iyi toplumların iyi hükümetlerle, insanlara iş-güç sağlanmasıyla ve gönüllü katkılarla oluşacağına inanıyoruz.”

United Way, Amerika’daki gönüllü kuruluşların en eskilerinden biri. Örgütü 1887 yılında iki rahip ve bir haham birlikte kurmuş. Gallagher, toplumların en hayati gereksinimlerini belirlemek için United Way’in hem işverenler, hem de dini liderlerle birlikte çalıştığını anlatıyor:

“Eğitim, konut, gençlerin uyuşturucu ve alkol bağımlılığı gibi konular bu sorunların en önemlileri. Farklı gruplarla birlikte bu sorunları azaltmak amacıyla stratejiler geliştirmeye çalışıyoruz. Önce sorunla mücadele için finansman arıyor, sonra da çözüm amaçlı proje ve programlara ödenek sağlıyoruz.”

Yine de bu gönüllü kuruluşlar, kimi zaman tek kaynaktan ya da hükümetlerden büyük miktarda bağış aldığı zaman eleştiriliyor.

“Son 10-15 yıl içinde, sivil toplum örgütü olarak adlandıramayacağım, yarı-devlet kuruluşu tarzında örgütlerin rolü artmaya başladı. Bu da dünyada birçok ülkede kuşkuyla karşılanıyor. Bu örgütlerin kayda değer bir siyasi amaç için çalışıp çalışmadığı, bazen de Amerikan ulusal çıkarlarına hizmet edip etmediği sorgulanıyor.”

Yine de birçok uzman, sağlam yapıya sahip sivil toplum örgütlerinin devletlerden daha güvenilir olabileceğini söylüyor. Bu kuruluşlar uluslararası alanda çok fazla yaptırım gücüne sahip olmasa da, İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlar gibi kuruluşlar, uluslararası politikaları bazen devletlerden daha fazla yönlendirebiliyor.

XS
SM
MD
LG