Erişilebilirlik

AK Parti Adayını Belirleyecek


TBMM’nin cumhurbaşkanlığı için seçim takvimini ilan etmesiyle birlikte siyasi kulislerde Türkiye’nin 11. cumhurbaşkanının kim olacağına ilişkin tartışmalar da yoğunlaştı. 22 Temmuz öncesinde AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, adaylığı konusundaki sessizliğini korusa da, yakın çevresi Gül’ün adaylıkta ısrar ettiğine dikkat çekiyor. Başbakan Tayip Erdoğan ise “Aday olan arkadaşlarımız olabilir,” açıklamasıyla partisinin cumhurbaşkanlığına birden çok aday gösterebileceğinin sinyalini vererek siyasi tansiyonu yükseltmişti. AK Parti’nin, cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu Merkez Yürütme Kurulu’nda değerlendirmesi ve bir açıklığa kavuşturması bekleniyor.

AK Parti’de cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki son değerlendirmeler bu hafta yapılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yarın (Pazartesi) toplanacak Merkez Yürütme Kurulu’nda ‘en belirgin’ değerlendirmelerin yapılması bekleniyor.

Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül’ün adaylığının tartışıldığı bir dönemde sürpriz bir açıklama yaparak AK Parti’den birden çok aday çıkabileceğinin sinyalini vermişti. Erdoğan, bu süreçte muhalefet liderleriyle görüşüp görüşmeyeceği yönünde gazetecilerden gelen bir soruyu “Artık, ben mi yoksa aday olan arkadaşlarımız mı görüşür, oralar belirsiz” şeklinde yanıtlamıştı. Erdoğan’ın “Arkadaşlarımız” ifadesi, hem kendi partisinde hem de muhalefette cumhurbaşkanlığı tartışmalarını farklı bir boyuta taşımıştı.

AK Parti kulislerinde, Dışişleri Bakanı Gül’e yakın milletvekillerine dayandırılarak yapılan değerlendirmelere göre, ne kadar çok tartışılmış olursa olsun Gül’ün adaylığı halen en yüksek noktasında bulunuyor. Gül’ün, Erdoğan’dan gelen ‘çok adaylı yarış’ imasının da kendisinin adaylığına vurgu olarak değerlendirdiği yorumları yapılıyor.

AK Parti’de Gül’ün, aynı partiden birden çok kişinin cumhurbaşkanlığı için aday olmasına sıcak bakmadığı ancak muhalefetle uzlaşma görüşmelerinde bu durumu kabullenebileceği konuşuluyor. Erdoğan’ın ‘arkadaşlar’ çıkışının ardından Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Beşir Atalay ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün isimleri de AK Parti’de cumhurbaşkanlığı için yeniden değerlendirilmeye başlandı.

AK Parti’nin köşk anketinde yer alan ve eşleri türbanlı olmayan bu isimlerin ya da birisinin çok adaylı bir yarış olması halinde Erdoğan'ın isteğiyle aday olabilecekleri belirtiliyor.

TBMM’nin belirlediği cumhurbaşkanlığı seçim takvimine göre seçim için ilk tur oylama 20 Ağustos’ta yapılacak.

XS
SM
MD
LG