Erişilebilirlik

Bush'tan İran'a Uyarı


Başkan Bush, İran’a, Irak’taki Şii militanlara silah sağlamasının ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Bush, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında İran’ın tutumunun kendisini kaygılandırdığını söyledi.

Bush, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin, İran’ın ülkesi ve Orta Doğu için istikrar bozucu bir güç olduğunu iyi bildiğini savundu. Başkan Bush, Irak’ta Amerikan askerlerine saldıran direnişçilere destek veren İran’ın bunun bedelini ödeyeceğini söyledi.

Bu arada, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki Tahran’daki iki günlük ziyaretini tamamladı.

Başkan Bush, Maliki’nin İran’ı Irak’ta daha yapıcı rol oynaması için iknaya çalıştığını umduğunu söyledi. Ancak Başkan, İranlı liderleri yapıcı olmayan rol oynarken yakalarsa bunun bir bedeli olacağını belirtti.

Başkan, Irak’taki Amerikan büyükelçisine İranlılarla buluşması için talimat vermesinin amaçlarından birinin, direnişçilere Amerikalıları öldürmeleri için patlayıcı madde sağlamasının bir bedeli olacağını İran hükümetine anlatmak olduğunu kaydetti.

İran, Amerika’nın ısrarla yinelediği, Şii direnişçilere eğitim ve zırh delici silahlar sağladığı yolundaki iddiaları reddediyor.

İran Haber ajansına göre, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Maliki’ye, bölgede barış ve istikrar sağlamada iki ülkeye büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Habere göre, Maliki de İranlı lidere, İran’ın Irak’ta güvenliğin sağlanmasında üslendiği “olumlu ve yapıcı” rol nedeniyle teşekkür etti.

Başkan Bush’a Beyaz Saray’daki basın toplantısında bu konu sorulduğunda Başkan, Irak Başbakanı’nın İran’ın ülkesine silah göndererek istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını anladığından emin olduğunu söyledi. Bush, “İran’ın yapıcı olduğuna ilişkin bir işaret olsa ben de dostum Maliki gibi düşüneceğim ancak İranlıların yapıcı olduğuna inanmıyorum” dedi.

Bush devamla, “Maliki’nin de onların yapıcı olduğuna inandığını sanmıyorum” diye konuştu. Başkan Amerikalıların İran’ın nükleer silah geliştirmek için uranyum zenginleştirmesinden kaygı duyması gerektiğini öne sürdü. İran ise nükleer yollardan elektrik üretmeye çalıştığını savunuyor.

Başkan Bush, “İranla ilgili olarak son derece dikkatli olmalıyız. İran, istikrarsızlık yaratan bir güç. Hükümetleri, Ahmedinejad’ın ağzından İsrail’in yok edilmesini gerektiğini söyledi ki bu son derece kaygı vericidir. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir durum değildir” diye konuştu.

Başkan Maliki’den, Irak’ta bir uzlaşmanın sağlanabilmesi için çalışmalarını sürdürmesini istedi.

Maliki ise iki günlük İran ziyaretini bugün tamamladı. İranlı yetkililer, Irak başbakanı Nuri el-Maliki’ye güvenlik konusunda elinde geleni yapacakları yolunda söz verdi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Perviz Davudi, Irak’ta güvenliği sağlamanın İran ve tüm bölge güvenliği için büyük önem taşıdığını söyledi. Ancak Davudi, Irak’ta barış ve güvenliğin, “işgalci güçlerin” ülkeden çekilmesine bağlı olduğunu vurguladı.

Başbakan Maliki, dün Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la biraraya geldi. İran resmi haber ajansına göre, Maliki, Irak hükümetinin güvenliği arttırma çabalarına olumlu katkılarından dolayı İran’a teşekkür etti. Şii olan ve bir süre İran’da sürgünde yaşayan Maliki, Amerika’nın Tahran’a yönelttiği suçlamaları desteklemekten kaçınıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG