Erişilebilirlik

Köksal Toptan Meclis Başkanı


AK Parti Zonguldak milletvekili Köksal Toptan, bugün mecliste yapılan oylamada 450 oy alarak ilk turda TBMM başkanlığına seçildi.

MHP’nin adayı Tunca Toskay’sa, 70 partili milletvekilinin yanısıra 4 milletvekilinden destek gördü. 535 milletvekilinin katıldığı oylamada 7 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı.

22 Temmuz seçimiyle oluşan yeni meclis, 4 Ağustos’taki yemin törenin ardından yeni başkanını seçti. Mecliste yapılan seçim öncesinde AK Parti’nin başkan adayı olarak muhalefetten destek turuna çıkan Köksal Toptan, ilk desteği DSP’den aldı. Toptan’a ana muhalefetteki CHP’den de tam destek gelmesi dikkat çekti. Toptan’ın ziyaretinin ardından partisinin grubunu toplayan CHP lideri Deniz Baykal, partililere Toptan’a destek çağrısı yaptı. DTP ziyaretinde de ilgi odağı olan Toptan, DTP’lilerle diyaloğunu sürdüreceğini açıkladı. MHP lideri Devlet Bahçeli de Toptan’la görüştü ve başarılar diledi. Toptan, destek için bağımsız milletvekili Mesut Yılmaz, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, BBP Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve bağımsız Şanlıurfa Milletvekili Seyid Eyyüpoğlu’nu da ziyaret etti.

‘Demokrasi ve cumhuriyet’

Toptan, yapılan gizli oylamada 450 oy alarak TBMM'nin 24’üncü başkanı seçildi. Toptan'ın 341 AKP'linin yanısıra CHP, DSP ve DTP'lilerden oy aldığı görüldü.

Toptan, tesekkür konuşmasında, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten ve cumhuriyeti kuran meclise başkan seçilmekten onur duyduğunu söyledi. 84 yıllık cumhuriyeti, demokrasiyle ‘taçlandıracağını’ belirten Toptan, tarafsız davranacağına vurguladı ve “Bundan sonra bütün partiler benim partim, bütün milletvekilleri benim milletvekilimdir” sözleriyle büyük alkış aldı.

Olumlu tepkiler

Toptan’ın meclis başkanlığına seçilmesinin tüm partilerde olumlu karşılanması dikkat çekti. Başbakan Tayyip Erdoğan, Toptan’ın seçilmesini ‘güzel bir başlangıç’ olarak değerlendirirken, CHP lideri Deniz Baykal “Memnuniyet verici bir güzellik yaşandı” yorumunu yaptı. Baykal, iktidarın uzlaşmacı tutumunu cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında da sergilemesi durumunda AK Parti’den desteklerini esirgemeyeceğini belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Toptan'ı kutlayarak, demokrasinin güzel bir örneğinin yaşandığını söyledi. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ise hak ve özgürlük arayışının parlamentoya yansımasından yana olduklarını bildirdi. ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da Meclis Başkanlığı seçiminde destek verdiği Köksal Toptan'ın bütün siyasi partilere adil ve eşit davranacağına inandığını söyledi.

XS
SM
MD
LG