Erişilebilirlik

6 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Irak başbakanı Nuri el Maliki’nin bu hafta gerçekleşecek Ankara ziyareti sırasında, Türkiye’nin PKK sığınakları konusunda Bağdat’a son bir ültimatom vereceğini ileri sürüyor. Ellen Knickmeyer imzalı habere göre, artık AKP hükümeti de PKK’ya karşı harekete geçilmesi gerektiği konusunda orduyla aynı düşüncede…

"Hudson Enstitüsünden Zeyno Baran’a göre, Türkiye, Ağustos veya Eylül aylarında uygun bir zamanda operasyona başlayabilir. Stratejik Tahmin adlı kuruluşa göre, Türkiye ile Amerika’nın ortak bir operasyon yapacağı haberinin sızmasıyla birlikte bu operasyon suya düştü. Ancak bu durum, Iraklı Kürtlerin PKK üzerinde daha fazla baskı uygulamasını da beraberinde getirecek. Amerika’nın eski Ankara büyükelçisi Morton Abramowitz ise Amerika’nın bu konuda Iraklı Kürtler üzerindeki baskıyı artırması gerektiğini söyledi. Abramowitz, “Iraklı Kürtler, PKK’ya karşı harekete geçmezse, umarım Amerikan güçleri harekete geçer. Aksi takdirde Türkler operasyona başlayacaktır” diye konuştu."

Christian Science Monitor Amerika’nın bugün çekilmeye karar verse bile, Irak’taki 180 bin askerini geri getirmesinin en az 18 ay süreceği uyarısında bulunuyor. İsyancıların ve teröristlerin muhtemel saldırılarının geri çekilme sürecini de zora sokacağı uyarısında bulunan gazete, bu sürecin çok iyi planlanması gerektiğini vurguluyor:

"Askeri uzmanlara göre, Irak’tan çekilme süreci, Birinci Körfez Savaşı’ndan çok Vietnam savaşına benzeyecek. Amerikan güçleri, bir yandan ülkeyi Iraklılara teslim ederken, bir yandan da isyancılarla mücadele etmek zorunda kalacak. Seçeneklerden biri, askerlerin Irak’a girdikleri yoldan, yani Kuveyt’ten çıkarılması. Böylece, çekilme sürecinde askerleri korumak için gerekli güçlerin sayısı en aza indirgenecektir. Ancak, bu kadar çok askerin bu kadar dar bir bölgeye yığılması, bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Ayrıca, lojistik sorunlar da yaşanabilir. Bir başka seçenek ise, Kuveyt’in yanı sıra, geri çekilme sürecinde Türkiye ve Ürdün’ün de kullanılması."

New York Times Adalet Bakanlığı’nın Cumhuriyetçi adaylara yardım etmek amacıyla siyasi davalar açtığı iddiasını gündeme taşıyor. Gazete, insanların siyasi görüşleri nedeniyle yargılanmasının, diktatörlükle yönetilen üçüncü dünya ülkelerine özgü olduğunu hatırlatıyor:

"Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, iddialara konu olan iki davayla ilgili olarak Adalet Bakanlığı’ndan belgeleri istedi. Ancak Bush yönetimi Kongre’ye engel çıkartıyor. Belgeleri, vermesi gereken süre içinde vermedi ve ilgili kişilerin ifade vermesini önledi. Ancak Adalet Komisyonu, işin peşini bırakmamalıdır. Eğer Amerikan vatandaşları siyasi nedenlerle hapse atılıyorsa, Kongre buna “dur” demelidir."

USA Today, Demokratları, verdikleri söze rağmen Kongre’de etik reformunu gerçekleştirmekte yavaş davranmakla suçluyor. Ancak gazete, geçen hafta gündeme gelen ve Kongre üyelerinin lobi şirketlerinden çeşitli adlar altında çıkar sağlamasını yasaklayan tasarıyı olumlu bir adım olarak yorumluyor:

"Elbette ki, bu önemli bir adımdır. Ancak, geçen hafta kabul edilen tasarı, yeterince kapsamlı değil. Asıl önemli olan, bu tasarının bir başlangıç mı olduğu, yoksa, reform düşüncesinin tamamını mı kapsadığıdır. Washington’da paranın gücü egemen. Ve Demokratların yaptığı bu reforma rağmen, paranın gücü, son derece etkili."

XS
SM
MD
LG