Erişilebilirlik

Alman Hastanelerinde Kirlilik Sorunu


Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Almanya, hastanelerdeki yetersiz korumaya bağlı ölümler nedeniyle alarma geçmiş durumda. Öyle ki hastanelerde ölen hastaların yüzde 13`ünün hastanelerden kaptıkları enfeksiyonlar sonucu öldükleri saptanmış.

Son üç yıl içindeki verilere göre, Almanya`da yılda yaklaşık 40.000 hastanın ölüm nedeni hastanelerdeki yetersiz hijyen. Yapılan araştırmalar hastane ölümlerinde, hastaların yüzde 13`ünün hastanelerde kendilerine bulaşan enfeksiyonlar sonucu hayatlarını kaybettiğini gösteriyor. Özellikle antibiyotiğe dirençli MRSA bakterisi bu bağlamda en önemli sorun. Halk arasında 'hastane mikrobu' olarak bilinen MRSA, yani stafilokok bakterisi Avrupa Birliği Sağlık Komisyonu verilerine göre, Almanya’da hastaneye yatan her 10 hastadan birinde enfeksiyona neden oluyor. MRSA’dan bağımsız diğer hastane mikroplarının bildiğimiz mikroplardan farkı, daha dirençli olmaları. Bu tip mikroplar özellikle yoğun bakım ünitelerindeki hastaların yaralarından ya da solunum yollarından vücutlarına giriyor ve tedavisi kolay olmuyor. Bu tip mikroplara etki eden antibiyotiklerin sayısı da çok az.

Berlin’deki Benjamin Franklin Hastanesi Hijyen Bölümünden Dr. Mehmet Küçükoğlu, hastanelerde meydana gelen enfeksiyonların, hastanelerde çalışan personel, çevre ve gıda yoluyla bulaştığına dikkat çekiyor ve hijyen normları çok yüksek olan Almanya’da bile yoğun bakım ünitelerinde bu tarz olayları engellemenin neredeyse imkansız olduğunu belirtiyor.

Hijyen Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Henning Rüden ise, ürkütücü sayıların ardından Almanya genelinde KISS adı altında hastane enfeksiyonlarına karşı bir merkezin oluşturulduğunu belirterek, merkezin hastanelerde en sık görülen idrar yolları, solunum yolları ve yara enfeksiyonları ile ilgili bilgileri topladığını ve hangi hastanelerde ne tür hastalıkların arttığını tespit ederek, müdahale edebildiğini söylüyor:

"Almanya`da hasta güvenliği için kurulmuş bir kurum var, bizim de ortak çalışmlar gerçekleştirdiğimiz bir kurum bu. İlerleyen günlerde burada Sağlık Bakanı Ula Schmit`in de katkılarıyla bir el temizliği kampanyası başlattılacak. Umarız bu kampanya ile birlikte el temizliğine gösterilen özen artar ve hastane enfeksiyonları azalır."

Sağlık ve hijyen uzmanaları enfeksiyonlara ve hastane bakterilerine karşı alınabilecek en etkili önlemin el temizliği olduğuna dikkat çekiyorlar. Sağlık çalışanlarının ve hastaların ellerini sıksık alkol içeren bir solisyonla dezenfekte etmeleri bu bağlamdaki en önemli uyarı.

Cem Dalaman'ın hazırladığı sesli haberi yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG