Erişilebilirlik

Irak'ta İlerleme Sağlanması Önemli


Irak'ta İlerleme Sağlanması Önemli
Irak'ta İlerleme Sağlanması Önemli
Amerika ve Irak’taki koalisyon güçleri için en büyük öncelik, Irak halkını saldırılardan korumak. Iraklılara, insan haklarına saygılı, yasal düzene bağlı ve aşırı akımlarda mücadelede müttefik olacak bir toplum yaratmada yardımcı olmak da büyük önem taşıyor.

Bunu yapabilmek için Amerika öncülüğündeki koalisyon yeni bir strateji uyguluyor. Bu strateji, Sünnilerin çoğunlukta olduğu Anbar ilinde kullanıldı. Anbar, el-Kaide’nin Irak’taki operasyonlarında baş üssüydü. Ama Iraklılar, Amerikan birliklerinin yardımıyla el-Kaide teröristlerini Anbar’ın başkenti Ramadi’den çıkardı. Anbar’daki saldırılar bir yıl öncesine göre büyük ölçüde azaldı.

Bağdat’ın içi ve çevresinde Irak ve koalisyon kuvvetleri “Hayalet Yıldırım Operasyonu” başlattı. Askeri operasyon; el-Kaide teröristleri, isyancılar ve militanların üs kurmalarını önleme, ikmal ve haberleşme hatlarını kesmeyi amaçlıyor. Amerikan ve Irak kuvvetleri geçenlerde arabalara yerleştirilen bombaların yapımı için önemli bir madde olan 25 bin ton nitrik asit ele geçirdi.

Ama Irak’a barış getirmek için sadece askeri başarı yetmiyor. Iraklılar şiddetle uzlaşma arasında bir tercih yapmak zorunda. Önemli yasalar hala parlamentodan geçmedi. Bunlar arasında yerel seçimlerin yapılmasını ve daha çok sayıda Iraklının siyasi sürece katılmasını sağlayacak yasalar da bulunuyor.

Başkan Bush, Iraklıların el-Kaide’nin kendileri için esas düşman olduğunu anlamaya başladıklarını söyledi. Irak ve tüm Orta Doğu için üstlenilen risk çok büyüktür.

XS
SM
MD
LG