Erişilebilirlik

Gates Irak'ta Uzlaşma Olmamasından Rahatsız


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Irak’ta siyasi gruplar arasında ulusal uzlaşmaya varılmamasından dolayı hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı.

CNN televizyonuna konuşan Gates, Iraklı siyasi gruplar arasındaki güvensizliğin bu boyutlarda olduğunu, Amerikalı yetkililerin dikkate almadığını bildirdi.

Bir başka televizyon kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ise, Bush yönetiminin Irak’ta ilerlemenin yavaş olduğu yönünde bu ülkenin yetkililerini uyardığını açıkladı ve daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, kabinesindeki altı Sünni bakanın istifasını kabul etmediğini açıkladı.

Maliki bu açıklamasını, Devlet Başkanı Celal Talabani ve Talabani’nin Şii yardımcısı Adil Abdülmehdi’yle görüşmesinin ardından yaptı. Görüşmeye Sünni devlet başkan yardımcısı katılmadı. Iraklı liderler görüşmeden sonra, parlamentodaki en büyük Sünni grup olan Uyum Cephesi’ne bağlı bakanların istifa kararından vazgeçmesini umduklarını bildirdi.

Bu arada Amerikan ordusu, Irak’ta kutsal Şii camilerinin bombalanmasından sorumlu olan kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

El Kaide’nin Selahaddin ili bölge sorumlusu Haisam el Bedri’nin geçen Perşembe, Samarra’da düzenlenen Amerikan hava saldırısında öldüğü açıklandı.

El Bedri, Askeriye Camisi’ne düzenlenen iki ayrı saldırıdan da sorumlu tutuluyor. Geçen yıl Şubat ayında düzenlenen ilk saldırıda caminin altın kubbesi, geçen Haziran’da düzenlenen diğer saldırıda da iki minaresi yıkılmıştı. Bombalama eylemleri, bir yılı aşkın süredir Irak’ta mezhep çatışmalarının şiddetlenmesine ve binlerce kişinin ölümüne yolaçtı.

Irak’ta şiddet olayları dün de devam etti. Bağdat’ta düzenlenen havan saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti. Amerikan ordusu, haftasonunda Bağdat yakınlarındaki operasyonlarda dört asker daha kaybettiğini bildirdi.

Öte yandan Amerikan ve İran büyükelçilerinin, Irak’ın güvenliği konusunda bir komite oluşturulmasını görüşmek üzere, Bağdat’ta bugün üçüncü kez biraraya gelmeleri bekleniyor.

XS
SM
MD
LG