Erişilebilirlik

TBMM'de Yeni Dönem


22 Temmuz seçiminin ardından oluşan 23. dönem parlamentosu, milletvekillerinin yemin töreni ile çalışmalarına başladı. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Demokratik Toplum Partisi (DTP) temsilcisi vekiller, yemin töreninde aralarında 'gerginlik çıkacağı'na ilişkin spekülasyonları boşa çıkardı.

Yeni yasama yılının ilk birleşiminin birinci oturumuna, en yaşlı üye sıfatıyla 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlık etti.

Tüm dikkatlerin üzerlerinde olduğu DTP'li vekiller, yemin töreni için meclise topluca gelmeyi tercih ettiler. Meclisin 'iki ayrı ucu' olarak nitelenen MHP ile DTP'lilerin 'uyumlu' hareketleri yemin töreninin en dikkat çekici noktası oldu.

DTP'li Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Sırrı Sakık, Osman Özçelik ve Hasip Kaplan, birleşim açılmadan önce genel kurul salonuna gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanına giderek tokalaştı.

Kürtçe mi, Türkçe mi yemin edecekleri ya da PKK bayrağını anımsatan kırmızı, sarı ve yeşil renklerin ağırlıkta olacağı kıyafetler giyip giymeyecekleri merakla beklenen DTP'li vekillerin, beklentilerin aksine tüm meclis kurallarına uygun ve diğer vekillerle uyumlu hareketleri günün konusu oldu.

Yemin töreninin ardından katıldıkları televizyon programlarında "Bizim için anayasa bağlayıcıdır" diyen DTP'lilerin yeni dönemde gerginlikten çok çözüm arayışını öne çıkaracakları yorumları yapıldı.

Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak. İkinci 5 günlük sürede ise seçimler gerçekleştirilecek.

TSK'dan 23 ihraç

Bu arada Yüksek Askeri Şura da, bu yılki çalışmalarını tamamladı. 23 Türk Silahlı Kuvvetler personelinin 'disiplinsizlik' ve 'irticai davranışlar' nedeniyle ihraç edilmesini de içeren Şura kararlarına, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül bu yıl da şerh koydu.

Askeri Şura'nın bu yılki çalışmaları Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında 1-4 Ağustos günlerinde gerçekleşti.

Bu arada 30 Ağustos'ta emekli olacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç'ın, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun atandığı açıklandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecek.

Gelecek yıl Orgeneral Büyükanıt'ın yaş haddinden emekli olmasıyla bu göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un atanması bekleniyor. Başbuğ'un 2010'a kadar Genelkurmay Başkanlığı görevini sürdüreceğine işaret ediliyor.

Yüksek Askeri Şura'da durumları değerlendirilen personelden "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını sarsacak şekilde disiplin bozucu hareketlerde bulunmak"tan 13, "irticai tutum ve davranışlar"dan 10 personelin ihracedilmesine karar verildi.

XS
SM
MD
LG