Erişilebilirlik

WSJ Artık Rupert Murdoch'ın Kontrolünde


Rupert Murdoch, Amerika’nın öndegelen gazetelerinden Wall Street Journal’ın bağlı olduğu Dow Jones şirketini satın almak için 5 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Avustralya doğumlu medya patronu, anlaşmayı üç ay süren pazarlıklar ve hisse sahipleriyle yoğun tartışmalardan sonra Salı günü imzaladı.

Dow Jones şirketi el değiştiriyor. Şirketin büyük hisse sahipleri bu dev mali ve yayın kuruluşunu medya patronu Rupert Murdoch’a satmayı kabul etti.Forbes dergisi genel yayın müdürü Dennis Keale anlaşmanın can alıcı noktasının, ekonomi haberlerinde büyük saygınlığı olan Wall Street Journal’ın sahip değiştirmesi olduğunu söylüyor:

"Wall Street Journal’ın Rupert Murdoch’a ilk etapta kazandıracağı en önemli özellik , ekonomi haberleri dünyasında saygınlık olacak."

Mali çevrelere göre Murdoch’un ilk verdiği teklif, piyasa değerinin üzerindeydi. Buna rağmen Murdoch’un gazetenin habercilik standardlarını bozacağından kaygı duyan hisse sahipleri telaşa kapıldı. Pazarlıklar, Salı günü hisselerin yüzde 37’sine sahip Bancroft ailesinin satış anlaşmasını kabul etmesiyle sona erdi. Gazetenin yazarlarından Thomas Walker, bunun kötü bir karar olduğu görüşünde:

"Rupert Murdoch, politikada olsun gazetecilikte olsun en yıkıcı güçlerden biri bence. Ben bu adamla çalışmak istemediğim için istifa ediyorum."

Ancak gazetenin haber sayfalarına şirketin müdahale edeceği yolundaki kaygıların asılsız olduğunu söyleyen Murdoch, gazetenin yayın bağımsızlığını denetleyecek bir komite kurulmasını kabul etti. Wall Street Journal yazarlarından E.S.Browning, gazetenin standartlarını sürdürmesini sağlamak için görevinde kalmayı planlıyor:

"Yarın gazeteyi elinize aldığınızda aynı gazete olduğunu göreceksiniz. Rupert Murdoch devralsa bile gazetenin kalitesini korumak için çok çalışacağız."

Gözlemciler Murdoch’un Wall Street Journal’ı Ekim’de kendi televizyon ekonomik haber kanalını başlatmak için kullanacağı görüşünde. Forbes dergisi editörlerinden Louis Han şöyle diyor:

"Komisyon bağımsız habercilikte ne kadar koruma sağlarsa sağlasın eninde sonunda kararları Murdoch verecek. Doğruyu söylemek gerekirse çok kişi gazetenin gerçekten bağımsız olacağından kuşku duymakta haklı."

Wall Street Journal’i satın almak, yüzü aşkın gazete, Fox haber kanalı ve 20th Century Fox film şirketinin sahibi Murdoch için yeni bir zafer sayılıyor.

XS
SM
MD
LG