Erişilebilirlik

Köprü Faciasında Çok Sayıda Kişi Kayıp


Amerika’da dün akşam çöken köprüde arama çalışmaları devam ediyor.

Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde meydana gelen kazada, birçok araç, 18 metre yükseklikteki köprüden Mississippi nehrine düştü. Ölü sayısı dört olarak bildirilirken, kayıpların sayısının 30'a çıkabileceği bildiriliyor.

Mesai çıkışında meydana gelmesine rağmen can kaybının az olması, onarım çalışmaları nedeniyle şeritlerden çoğunun trafiğe kapalı olmasına bağlanıyor.

Minneapolis’i Mississippi nehrinin karşı yakasındaki St. Paul’a bağlayan köprü bir süredir onarım görüyordu. Onarım çalışmaları nedeniyle köprüdeki 8 şeritten sadece ikisi açık olduğu için kaza sırasında üzerinde sadece 50 araç vardı. Yetkililere göre kazada can kaybının nispeten az olmasının nedeni bu.

Görgü tanıklarına göre, köprü çökmeye başlayınca otomobil, kamyon ve otobüsler kayarak birbiri üzerine yığıldı bazıları ise 18 metre aşağıdaki nehre düştü.

Minneapolis İtfaiye Müdürü Jim Clack, dalgıçların kazadan hemen sonra nehir dibindeki araçları tek tek araştırdığını ancak canlı kimse bulamadıklarını söyledi. Çalışmaların artık kurtarmadan aramaya dönüştüğünü belirten yetkili köprü ve çöken üst yolun birçok yerine güvenlik nedenleriyle hala girilemediğini belirtti ve “personelimizin hayatını tehlikeye atmak istemiyoruz” dedi.

Kaza mahalli, inşaat mühendisleri, kontrol ve denetleme uzmanlarıyla şimdiden şantiye dönüşmüş durumda. 40 yıllık köprünün kirişleri, kiriş-altları, prefabrik betonarme bölümleri, istinat duvarları ve tüm destek yapılar santim santim incelenecek.
Minnesato Üniversitesi’nin yakınlarından geçen köprü, 2001 yılında, Üniversitenin Mühendislik bölümü tarafından incelenmiş ve ciddi bir sorun bulunamamıştı. Teftiş raporunda sadece köprünün üst geçit bölümündeki makas kirişlerinde yıpranma görüldüğü belirtiliyordu.

Minnesota eyaleti valisi Tim Pawlenty, köprün çökmesini tarihe geçecek bir felaket olarak niteledi.

XS
SM
MD
LG