Erişilebilirlik

'Büyük Çaplı Operasyonun Zamanı Değil'


Parlamento seçimlerini geride bırakan Türkiye’de gündemin ilk iki sırasında Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Kuzey Irak’a olası bir operasyon bulunuyor. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden ikinci kez seçilerek yeni kurulacak meclise girme hakkı kazanan Erol Aslan Cebeci, seçim sonuçlarından Cumhurbaşkanı seçimi ve Kuzey Irak’a operasyona kadar değerlendirmelerde bulundu. Cebeci Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtladı:

Seçim sonuçları kimileri için sürpriz, kimileri içinse tam beklediği gibiydi. AKP milletvekili Erol Aslan Cebeci, seçim sonucunun yeni bir siyaset anlayışının kabul gördüğünü kanıtladığını söyledi:

“2002’den sonra bu ülkede siyaseti yapma biçimi biraz değişti. Semboller üzerinden değil, daha fazla, insanların gerçek hayatlarındaki problemlerin çözümüyle ilgili bir siyaset tarzı getirildi. Bu tarz aslında nüfusun büyük çoğunluğu tarafından iyi anlaşıldı.”

22 Temmuz seçimleri yüzde 10 barajını aşan Milliyetçi Hareket Partisi’ni Meclis’e taşıdı. Erol Aslan Cebeci, MHP’nin Meclis’te ülkenin geleceği ile ilgili kararlara dahil olmasının önemli olduğunu vurguladı:

“Milliyetçi Hareket Partisi’nin Meclis’te bulunmasının Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda alacağı kritik ve stratejik kararlar açısından kesinlikle faydalı olduğunu düşünüyorum. Uzun vadede birkaç konuda karar vermemiz gerekiyor. Bir tanesi Avrupa Birliği konusunda... Bu önemli bir stratejik karar ve bu kararın alınacağı günlerde MHP’nin Meclis içinde bulunması, yasama dokunulmazlığı olan insanların görüşlerini açık bir şekilde ifade etmeleri, destekse destek, engellemeyse-engelleme, (tavırlarını ortaya koyması son derece önemli.) Bir de bunun dışında Türkiye’nin doğu ve güneydoğusundaki meselelerin hallolması gerekiyor çünkü, bu meseleleri halledemezsek eğer, hala biz o bölgelerde terörle uğraşıyor olursak, kalkınmayı tüm ülkeye yayabilmemiz büyük bir sıkıntı olur. Bu konularla ilgili olarak MHP’nin Meclis’te olması ve nesi var nesi yok ise Meclis’te söylemesi şanstır, fırsattır diye düşünüyorum.”

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili gerek Meclis’te temsil, gerekse diğer partilerin tavrı açısından sorunların aşıldığını söyleyen Erol Aslan Cebeci, ülkenin önünün açık olduğunu kaydetti:

“Hem kullanılan oyların yüzde 85’i parlamentoya yansımış durumda, hem de seçime katılım yüzde 84-85 arasında açıklandı. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin herhangi bir sıkıntıya girmeden yürüyeceğini düşünüyorum. Zaten bizim milletvekili sayımız, artı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Bahçeli’nin nasıl bir tutum izleyeceklerini açıklaması (durumu netleştirdi). Ayrıca anayasamızdaki hükümler de açık... Ben Cumhurbaşkanlığı seçiminin, hemen hemen, daha bitirilmemiş bir süreç ama, sıkıntısız ve problemsiz bir şekilde ülkemizde aşılacağını, önümüzdeki döneme son derece iyimser olarak gireceğimizi düşünüyorum.”

Ancak bazı uzmanlara göre, Türkiye’nin güney komşusu Irak ve Irak’ın kuzeyindeki gelişmeler, PKK terör örgütünün burayı bir üs olarak kullanması, bu iyimserliği gölgeliyor. Erol Aslan Cebeci, Türkiye’nin terör karşısındaki kararlılığını herkesin anlaması gerektiğini ve her türlü seçeneğin incelendiğini belirtti:

“Şu anda içinde bulunduğumuz durum da sürdürülebilir bir durum değil. Bir şeyler yapma zorunluluğu var. Bu sadece istihbaratı paylaşarak, bilgi paylaşımıyla, PKK’nın finans kaynaklarını kurutmayı beklemekle (olamaz)... Bunlar elbet çözümün parçaları, ama bunlar çözümün küçük parçaları... Daha büyük parçalara ihtiyaç var. Kuzey Irak’ta yapacağımız bir operasyonun kısa dönemli ve uzun dönemli sonuçları olacak. O uzun dönemli sonuçları kesinlikle gözönüne almak zorundayız. Ben, ciddi bir askeri operasyondan önce yapılacak ekonomik ve siyasi ciddi baskı için elimizde araçlar olduğuna inanıyorum. Ve henüz daha büyük çaplı askeri bir operasyonun vaktinin geldiğine inanmıyorum.”

Cebeci'yle röportajı dinlemek için yukarıdaki linke tıklayabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG