Erişilebilirlik

Avustralya: Yabancı İmamlara Hayır


Avustralya’da görevli imamların neredeyse tümü yabancı ve çoğu Ortadoğu ülkelerinden ancak Müslümanlar artık bu uygulamaya son vermek istiyor.

Avustralya’daki büyük camiler yıllardır imamlarını Arap ülkelerinden getiriyor. Bunun bir nedeni, imamın Arapça konuşmasının derin din bilgisine sahip olduğunu gösterdiğine inanılması. Başka bir nedeni ise, imamların Arap olmasının görevli oldukları camilerin itibarını arttırdığı düşüncesi.

Son yıllarda Müslüman gençlerin camilere ilgisinin giderek azalması Müslüman toplumu zaten rahatsız ediyordu. İngiltere’deki terörist eylemlerle ilgili olarak birçok Müslüman gözaltına alınınca rahatsızlık kaygıya dönüştü.

Her akşam televizyonlarda dinci gençlerle ilgili programlar yayınladığı için Müslüman toplumun kaygılarını anlamak zor değil.

Kurander Seyit adlı Avustralyalı Sydney’de Müslümanlara hitap eden bir gazete çıkarıyor. Seyit, imam ithalatının artık çağ dışı olduğunu savunuyor, yabancı imamların Avustralya’ya önyargılarla geldiklerini ve tam bir kültür şoku yaşadıklarını söylüyor. Bu kişilerin kendi ülkelerindeki katı ve tutucu görüşlerini de beraberinde getirdiklerini vurgulanan Seyit, “Avustralya’yı, bizim değerlerimizi ve kültürümüzü asla anlayamıyorlar” diyor.

Avustralya’nın en büyük camisinin imamı “Arap imam” kuralının tek istisnası. Haysal Faraçi doğma büyüme Avustralyalı. 33 yaşındaki imam, yabancı din adamlarının bilgi ve deneyimine saygı duyduğunu ancak Avustralya kültürünü anlayamamalarının büyük bir eksiklik olduğunu söylüyor.

Haysal Faraçi, yabancı imamların Müslüman toplumun dışına çıkamadığını, çıkmaya çalışanların da İngilizce bilmedikleri için kültürü kavrayamadıklarını ileri sürüyor. Avustralya‘da Afrika, Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkelerinden toplam 350 bin Müslüman var.

Avustralya’nın eski müftüsünün bir vaizinde, kadınların güneş banyosu yapmasının haram olduğunu söylemesi ve cildini gösteren kadınların tecavüze müstahak olduğu yolundaki sözleri tüm Avustralya’da şok yaratmıştı.

Avustralya’daki Türk toplumunun imamlarından Amerikalı Abdül Velit, Türkiye ve Suudi Arabistan’da eğitim görmüş. Sonradan Müslüman olan Velit, İngilizce bilen imamların topluma olumlu katkıda bulunabileceklerini savunuyor. Abdül Velit Türk toplumla hiçbir sorunu olmadığını vurguluyor ve "bunu onlarla aynı değerleri paylaşabilmeme, onlar gibi düşünebilmeme borçluyum" diyor.

Avustralyalı Müslümanlar “biz farklıyız, burası ne Avrupa ne de Ortadoğu” diyorlar.

Yaşlı bir Müslüman, Avustralya’nın dünyaca ünlü plajlarını, sörfçülerini ve Avustralya futbolunu (rugby) hatırlatıyor ve “Çocuklarımızı Allahın bu nimetlerinden nasıl mahrum ederiz?” diye soruyor.

XS
SM
MD
LG