Erişilebilirlik

Yeni Meclis'te Altı Parti Temsil Edilecek


22 Temmuz seçimlerinin sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 6 parti temsil edilecek.

Bağımsız milletvekilleri aracılığıyla TBMM'ye giren Demokratik Toplum Partisi (DTP), grup kurmak için TBMM Genel Sekreterliği'ne dilekçe sundu. Siyasi gözlemciler, TBMM'ye bağımsız olarak giren Ufuk Uras ile Mesut Yılmaz'ın yeni girişimlerde bulunacağını ve iki ayrı partinin daha temsil edilmesini sağlayarak meclisteki parti sayısını 8'e çıkaracaklarını konuşuyor.

Yüzde 10 barajının engel yaratacağı kaygısıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan bağımsız olarak seçimlere katılıp, meclise giren DTP kökenli 20 milletvekili önce DTP'ye katılmak için toplu dilekçe verdi. DTP'liler parti grubu oluşturmak için, TBMM Genel Sekreterliği'ne dilekçe sunmakta da gecikmedi. DTP, böylelikle başkanlık divanı ve danışma kurulu dahil meclisin tüm üst organlarında üye bulundurabilecek.

ÖDP ve DSP

Seçimde DTP'nin desteğiyle bağımsız aday olup, meclise giren Ufuk Uras'ın, mecliste nasıl bir tavır sergileyeceği henüz kesinleşmedi. Uras'ın ya DTP'ye katılacağı ya da daha önce genel başkanlığını yaptığı Özgürlük ve Dayanışma Partisi'ne (ÖDP) gireceği konuşuluyor. Eğer Uras, ÖDP'ye katılırsa mecliste bu partinin de temsilini sağlamış olacak.

22 Temmuz öncesinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Demokratik Sol Parti'nin (DSP) yaptığı güçbirliği sonucu CHP listelerinden meclise giren DSP'li 13 milletvekili de, kendi partilerinin temsili için harekete geçti. 13 DSP'linin bu konudaki son kararı mecliste 4 Ağustos'ta yapılacak yemin töreninin ardından netleşecek.

Yazıcıoğlu ve Yılmaz

Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) meclisteki temsil adresi de, 'bağımsız' milletvekillerinden Muhsin Yazıcıoğlu olacak. Meclisin diğer bağımsızlarından Mesut Yılmaz'ın ise 'merkez sağ' için yeni girişimlerde bulunacağı ve bu girişim etrafında toplanacak yeni bir partiyi mecliste temsil edeceği konuşuluyor.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, seçimlerde yüzde 10 barajını aşarak meclise girmeyi hak eden CHP lideri Deniz Baykal ile MHP lideri Devlet Bahçeli’yi Çankaya Köşkü’nde ayrı ayrı kabul ederek kutlama kararı aldı.

XS
SM
MD
LG