Erişilebilirlik

'Seçimler Demokratikti'


Uluslararası hukukçu ve siyasi danışman Bruce Fein, seçimlerin çok demokratik bir ortamda yapıldığını söyledi. Fein, PKK’yla mücadelede ilerleme sağlanamaması ve Ermeni iddialarıyla ilgili olarak Amerikan Kongresi'ne sunulan tasarıların Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde olumsuz etki yaptığını bildirdi. Hülya Polat'ın Bruce Fein'le yaptığı söyleşinin tüm metnini yayınlıyoruz:

VOA: "Uluslararası hukukçu Bruce Fein birçok ülkeye anayasa hukuku ve siyasi geçiş dönemlerinde danışmanlık yapıyor. Bruce Fein çeşitli yönetimlerde üst düzey görevlerde de bulundu. Gazetelerde sürekli yazıları yayınlanan Bruce Fein’dan önce seçimlerle ilgili yorumunu alıyoruz."

BRUCE FEIN: "Bence Türkiye en demokratik seçimini yaşadı. Seçim kampanyası açık ve canlıydı. Seçmenler ordu ya da başkaları tarafından yönlendirilmedi, baskı görmedi. Başbakan seçim zaferini abartmadı, Atatürk’ün kurduğu laik düzenden dönülmesini istemedi. Bu, bence Türkiye’de siyasetin artık tamamen sivillere devredildiği anlamına geliyor."

VOA: "Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği... PKK sorunu... Olası bir sınırötesi operasyon konusundaki görüşlerinizi alalım."

BF: "PKK Türk-Amerikan ilişkilerinde ciddi bir sorun. Türkiye Amerika’nın Taleban ya da el-Kaide’ye savaş açması gibi PKK’ya karşı harekete geçmenin yasal ve doğal hakkı olduğunu düşünüyor. Diğer taraftan, Amerika’nın Irak’ta direnişçileri yenmek ve ülkenin bölünmesini önlemek için Iraklı Kürtlere ihtiyacı var. Bence Türkiye kuzey Irak’ta PKK’yı ezmek için belli noktalara kısa bir operasyon gerçekleştirirse, Amerika tepki gösterir, ancak hiçbir şey yapmaz. Amerikan halkı bu müdahaleyi bizim de terörist gruplar listemizdeki teröristlere karşı meşru bir saldırı olarak görecektir."

VOA: "Irak anayasası sonbaharda Kerkük’te referandum yapılmasını öngörüyor. Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz?"

BF: "Kerkük’te mevcut ortamda bir referandum gerçekçi olmaz. Kürtler demografiyi değiştirdi. Meşru bir seçimden söz etmek mümkün değil. Üstelik çatışmaları arttırma tehlikesi var. Bu konuda yapılacak en iyi şey, Almanya’nın birleşmesinden önce Berlin’e yapıldığı gibi Kerkük’e de özel bir anayasal statü verilmesidir."

VOA: "Yeni Pew araştırmasına göre, Türklerin sadece yüzde 9’u Amerika hakkında iyi düşüncelere sahip. Neden sizce?"

BF: "Oranın bu kadar düşük olmasının nedenleri, Amerika’nın kuzey Irak’ta Kürtlere verdiği destek, PKK’yla mücadele için harekete geçmemesi. Ayrıca Kongre’ye sunulan Ermeni iddialarıyla ilgili tasarılar ve Türkiye’de Meclis’in savaşın başında Amerika’ya Türkiye üzerinden Irak’a girme izni vermemesine Amerikalıların gösterdiği tepki."

VOA: "Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı Kongre’den geçerse ilişkiler nasıl etkilenir?"

BF: "Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili tasarı onaylanırsa Türkiye büyük bir olasılıkla İran’la daha yakın ilişkiler kuracak, Irak ve otonom Kürt bölgesiyle daha az işbirliği yapacak ve Kerkük referandumuna daha şiddetle karşı çıkacaktır. Türkiye ayrıca enerji hatlarının güvenliğini sağlama konusunda işbirliğini kesebilir. Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da Türkiye daha isteksiz olacaktır."

XS
SM
MD
LG