Erişilebilirlik

Rice Askeri Yardım Planını Açıkladı


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Ortadoğu’daki müttefik ülkelere askeri yardımın milyarlarca Dolar artırılmasını savundu. Rice bu yardımın Amerikan politikalarının devamına yardımcı olacağını ve bölgede istikrarsızlık yaratmayacağını belirtti.

Yeni plan çerçevesinde İsrail’e 30 ve Mısır’a 13 milyar Dolarlık askeri yardım verilecek. Ayrıca Suudi Arabistan’a da benzer bir paketle 20 milyar Dolar verilecek.

Rice, bu açıklamayı Washington’da Savunma Bakanı Robert Gates ile Orta Doğu gezisine çıkarken yaptı.

İsrail ve Mısır’a askeri yardım programlarının 10 yıl süreli olacağını belirten Rice, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle de yeni güvenlik anlaşmaları yapılacağını söyledi. Amerikan ve İsrail basınında çıkan haberlere göre, Washington, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine 20 milyar Dolar tutarında modern silah satmaya hazırlanıyor.

Rice, Amerika’nın askeri yardımlarla İran, Suriye, el-Kaide ve Hizbullah’a karşı bölgedeki ılımlı ülkeleri güçlendirmeyi amaçladığını bildirdi.

Rice ve Gates, Şarm El Şeyh kasabasında Mısırlı yetkililerle görüştükten sonra Suudi Arabistan’ın Cidde kentine geçecek.

İran, Amerika’nın Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerine silah satma kararını kınadı.

XS
SM
MD
LG