Erişilebilirlik

Resmi Seçim Sonuçları Açıklanıyor


Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim sonuçlarını kesin olarak açıklamasıyla birlikte Meclis ve Cumhurbaşkanı seçimi için de resmi takvim işlemeye başlayacak. AK Parti’nin yeni dönemde özellikle cumhurbaşkanlığı için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün adaylığında ısrar edip etmeyeceği merak konusu.

YSK’nın 22 Temmuz seçimine ilişkin kesin sonuçları bugün açıklaması bekleniyor. Seçim sonuçlarının resmen ilan edilmesiyle birlikte ilk aşamada tüm gözler yeni dönemde 549 milletvekili ile işbaşı yapacak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) başına kimin geçeceğine çevrilecek. Meclis başkanlığı seçim sürecinin başlaması için öncelikte mecliste milletvekillerinin yemin töreninin yapılması gerekiyor. Yeni milletvekillerinin, 4 Ağustos günü ‘en yaşlı üye’ sıfatıyla geçici başkan olarak görev yapacak CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında toplanacak TBMM’de yemin etmesi bekleniyor. Yemin töreninden sonraki 5 gün içinde ortaya çıkacak adaylarla meclis başkanlığı seçimi yapılacak. Meclis başkanlığı seçiminden sonra yeni cumhurbaşkanı seçimi için de takvim hızlanacak.

Meclisteki yemin töreniyle birlikte hükümeti kurma telaşı yaşayacak parti yine AK Parti olacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 22 Temmuz seçiminden yüzde 47 oy olarak ‘tek başına iktidar’ zaferiyle çıkan AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a, meclisteki yemin töreninin ardından hükümeti kurma görevi verecek. Ankara’da, Sezer’den bu görevi alan Erdoğan’ın, nasıl bir bakanlar kurulu listesi ile Çankaya Köşkü’ne çıkacağına ilişkin tartışmaların siyasetteki gündemde önemli bir yeri olacağı beklentisi hakim.

Erdoğan’ın nasıl bir bakanlar kurulu listesi oluşturacağı kadar, meclis başkanlığına kimi aday göstereceği, meclis başkanı seçiminin tamamlanmasından sonra da cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde nasıl hareket edeceği de Ankara’da büyük merak konusu. 22 Temmuz seçiminden önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü cumhurbaşkanlığı için aday gösteren Erdoğan’ın, seçim sonrasında adaylığını açıkça ilan etmeyi tercih etmeyen Gül’ü, cumhurbaşkanlığı seçimi yolunda nasıl destekleyeceği tam bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG