Erişilebilirlik

Bush Kongre'den Yeni Yasa İstiyor


Başkan Bush terör tehdidine karşı yabancıları hedef alan istihbarat faaliyetiyle ilgili yasanın günün gerçeklerine uymadığını ve kısa zamanda değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Bush, haftalık radyo konuşmasında Amerikan Kongresi'ni bu konuda gecikmeden harekete geçmeye çağırdı.

Başkan, Amerikan topraklarında terörist saldırı tehdidinin arttığı bir dönemde istihbarat kurumlarının bu tehdidi etkin bir şekilde değerlendirmelerini sağlayacak, günün koşullarına uygun bir yasaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Kongre'yi, kısaca FISA olarak bilinen Yabancılara Dönük İstihbarat ve İzleme Yasası'nı modernleştirmeye çağıran Bush, bu çalışmanın Kongre Ağustos ayında yaz tatiline girmeden önce tamamlanmasını istedi.

Bu yasanın yaklaşık 30 yıl önce hazırlandığını ve bugün teröristlerin modern teknolojiler kullanmakta olmaları nedeniyle yenilenmesi gerektiğini belirten Bush, "İstihbarat kurumlarımız, mevcut yasa nedeniyle ülkemizi korumak için gerekli yabancı kaynaklı istihbaratın büyük bölümünü elde edemediğimiz yolunda uyarıda bulunuyor" diye konuştu.

Yönetimin hazırladığı yeni yasa tasarısı üzerinde Kongre'deki her iki partinin üyeleriyle birlikte aylarca süren çalışmalar yapıldığını söyleyen Başkan, tasarının Amerikan telekomünikasyon şirketlerinin bilgi toplama konusunda hükümetle tam işbirliği yapmalarını öngören hükümlerin yeraldığını belirtti. "Günümüzde kullanılıp atılabilen cep telefonlarıyla ve İnternet yoluyla birbiriyle haberleşen, kendilerine yandaş bulan ve ülkemize saldırı planlayan teröristlerle karşı karşıyayız" diyen Bush, mevcut yasa 30 yıl önce kaleme alındığı zaman bu tür teknolojilerin mevcut olmadığını hatırlattı. Yeni yasa tasarısı, hükümetin, ülke dışındaki yabancılar hakkında mahkeme kararı olmaksızın istihbarat toplayabilmesi yönünde hükümleri de içeriyor.

Amerika'da hükümetin terör zanlılarını hedef alan istihbarat ve izleme faaliyeti yoğun tartışmalara konu oluyor. 11 Eylül 2001 saldırılarından kısa bir süre sonra Bush yönetimi Ulusal Güvenlik Dairesi'ne mahkeme kararı olmaksızın Amerika içinde ve dışarıdaki şüpheli kişiler arasında haberleşmeyi izleme yetkisi vermişti. Oysa mevcut yasalar bu tür istihbarat için resmi makamların, mahkemeden onay almasını gerektiriyor.

Yönetim, 11 Eylül saldırılarından sonra Kongre'nin kendisine verdiği özel yetkiler çerçevesinde böyle bir uygulama için yetkisi olduğunu savundu ve ülke içinden dış kaynaklarla yapılan haberleşmeleri izleme ve dinlemenin terörist saldırıları önlemek için hızla harekete geçebilme açısından gerekli olduğunu öne sürdü.

Medeni hakların korunmasını savunan çevreler bu uygulamayı şiddetle eleştirirken Başkan Bush, bu yılın başlarında uygulamanın mevcut Yabancılara Dönük İstihbarat ve İzleme Yasası çerçevesinde yürütülmesine karar verdi ve bu yasayı günün koşullarına uydurmak için yeni bir taslak hazırlama çalışmasına başladı. Muhalif çevreler, yeni tasarıya da karşı çıkıyor ve önerilerin yasalaşması halinde Amerikan halkının haklarının çiğneneceğini savunuyorlar.

Kongre'deki Demokrat Parti çoğunluğu da sistemdeki yetersizlikleri gidermek için çalışacaklarını ve gereken değişiklikleri yapacaklarını belirtiyor. Ancak Demokrat Partililer, hükümete, vatandaşların haberleşmelerini izleme ve dinleme alanında daha geniş yetki verilmesi konusunda kaygı duyduklarını da dile getiriyor.

XS
SM
MD
LG