Erişilebilirlik

2008 İçin Ön Seçim Hazırlıkları Başladı


Amerika’da gelecek yıl Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için her eyalet kendi ön seçimini yapacak.

Geleneksel olarak ilk ön seçimin yapıldığı New Hampshire eyaletinde Demokrat ve Cumhuriyetçi parti adaylarının belirlenmesi için geri sayım başladı.

1976’da göreve gelen eyalet İçişleri Bakanı William Gardner’dan önce New Hampshire’ın siyasi arenada önemli bir yere sahip olduğunu söylemek pek mümkün değildi. Gardner’in ikinci yılı olan 1977’de New Hampshire Eyalet Meclisi, ülkede Başkan seçimi yıllarında ilk önseçimin New Hampshire’da yapılacağına dair bir yasa çıkardı. Bu tarihten sonra New Hampshire Amerikan siyasetine yeni bir hareketlilik getirdi.

New Hampshire Amerika'nın kuzeydoğu bölgesinde yaklaşık 1 milyon 300 bin nüfuslu bir eyalet. 2000 yılında yapılan nüfus sayımına göre yüzde 96’sı beyaz olan New Hampshire nüfusunun çoğunluğu bağımsız, yani ne Demokrat ne Cumhuriyetçi parti taraftarı. Bu nedenle New Hampshire her iki parti adayları için de ele geçirilmesi gereken önemli bir kale. New Hampshirelılar konuşma yapmak için gelen bütün adaylara en zor soruları sormaları ve en çetrefilli konuları gündeme getirmeleriyle meşhur. Genellikle adaylar burada seçmenlerle birebir iletişim kurmaya çalışır. Çünkü New Hampshire’ın siyasi kariyerleri için önemi büyüktür. Bu eyalet onları en yukarıya da taşıyabilir, en dibe de sürükleyebilir.

Ancak New Hampshire'ın bu özel statüsünü 2008 seçiminde kaybedeileceğini düşünenler var. Gelecek yılki seçim için şimdiden 10 eyalet Süper Salı olarak da adlandırılan 5 Şubat tarihinde önseçim yapacağını açıkladı. Aynı tarihi hedefleyen en az 15 eyalet daha var.

Cumhuriyetçi parti New Hamshire Başkanı Fergus Cullen eyaletlerin önseçim tarihini bu kadar erkene çekmesini eleştiriyor. Cullen’a göre bu, New Hampshire’daki ilk oylamanın ardından adaylara durum değerlendirmesi için yeterli süre bırakmıyor. Fergus Cullen, 'Tarihlerdeki sıkışıklık nedeniyle bir kere geride kalan adayın yeniden yarışa devam etmesi gereken zamanı olmayacak. Beklenenden fazla oy alan adayın ise bunu başarıya ve paray çevirme fırsatı olmayabilir. Adaylar kampanyalarına gelen bağış çeklerini bankaya bile yatıramadan diğer eyalete geçmek zorunda kalacaklar' diye konuşuyor.

Eski başkan Bill Clinton döneminde Beyaz Saray Genel Sekreterliği görevinde bulunan Leon Panetta, eyaletlerin Süper Salı’da yoğunlaşmasının parası bol olan adaylara yaradığı görüşünde. Panetta şöyle diyor: 'Bu yalnızca Hillary Clinton’a değil, aynı oranda para toplayan Barack Obama’ya da yarıyor. Cumhuriyetçi partide ise yine hatırı sayılır ölçüde para toplayan Mitt Romney bu durumda yarar sağlayacak adaylardan biri.'

Sıkıştırılmış seçim takvimi, az tanınmış adayların seçmen tarafından daha iyi tanınma ve seçmenle daha fazla iletişim kurma yeteneğini kısıtlıyor. Ayrıca, oy verenlerle yüz yüze iletişim şansı azaldığı için kampanya reklamları daha büyük önem kazanıyor.

Florida eyaleti ön seçim tarihini 29 Ocak 2008 olarak belirledi. New Hampshire yasalarına göre ön seçim diğer eyaletlerden en az 7 gün erken yapılmak zorunda. Bu durumda New Hampshire’ın seçim gününü 2007 Aralık’ına kadar çekebileceği bildiriliyor.

Bu yıl önseçimlerde yaşanan değişikliklere rağmen, partilerinin başkan adaylığını elde etmek isteyen aday adayları New Hampshire’da kampanyalarını hızla sürdürüyor. Son olarak eyaletin Manchester kentindeki Saint Anselm üniversitesinde tartışma programı düzenlendi. Eyalet yetkilileri New Hampshire'ın 2008 için hazır olduğunu ve bu seçimde de Amerikan siyasi yaşamındaki özel yerini koruyacağını söylüyorlar.

XS
SM
MD
LG