Erişilebilirlik

Pakistan Hükümeti Soruşturma Başlattı


Pakistan’da Lal camiisi yakınında düzenlenen ve 13 kişinin ölümüne, 50’den fazla kişinin de yaralanmasına yol açan bombalı intihar saldırısıyla ilgili soruşturma açıldı.

Dün girişilen saldırı, camii önünde bir grup aşırı İslamcı öğrenci ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmadan hemen sonra, camiinin yanındaki bir restoranda düzenlendi. Çatışmalarda öğrenciler polise taş atarken, polis de göz yaşartıcı bomba kullandı. İntihar bombacısının da restoranda bulunan polisleri hedef aldığı sanılıyor.

Cuma namazı sırasında meydana gelen olaylar, hükümet tarafından camiye atanan imamı beğenmeyen kalabalığın, gözaltındaki Taleban yanlısı imam Abdül Aziz’i istemesi üzerine çıktı.

Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Şerpao, "hukuku kendi ellerine almak isteyen göstericilere izin vermeyeceklerini" söyledi. İslamabad hükümeti Lal camiisini şeriat talebiyle camiyi işgal eden gruba karşı yapılan bir kanlı baskından 2 hafta sonra yeniden açmıştı.

8 gün süren işgal ve ardından düzenlenen operasyonda 100’den fazla kişi öldü. Ölenler arasında işgali başlatan imam Abdül Raşid Gazi de bulunuyor. Pakistan’da medreselerde yetişen aşırı İslamcı ve şeriat taraftarı öğrenciler, ülkeye İslami yönetim getirilmesi için imamların liderliğinde gösteriler düzenliyor, polisle çatışıyor.

Bu arada, dün resmi bir ziyaret için Arap Emirliklerine giden Pakistan Devlet başkanı Pervez Müşerref’in sürgündeki eski Başkaban Benazir Butto ile bir görüşme yaptığı öne sürüldü. Bazı haberlerde, İkilinin bir anlaşma yapmış olabileceği belirtiliyor. Ancak Müşerref ve Butto görüşme iddialarını yalanladı.

XS
SM
MD
LG