Erişilebilirlik

DTP'liler İmaj Yeniliyor


Yüzde 10 seçim barajını aşamayacağını görüp meclise bağımsız milletvekilleri aracılığıyla giren Demokratik Toplum Partisi (DTP), yeni dönem için imaj yeniliyor. Yeni mecliste 23 bağımsız milletvekilinin temsil edeceği DTP, ‘dar polemiklere’ değil, ‘sorunların özüne’ odaklanmayı hedefliyor.

Mecliste grup kuracak kadar bağımsız milletvekili çıkaran DTP, kendilerine verilen oyların ‘beklenenden düşük’ olduğunu belirledi. Yeni mecliste daha güçlü bir imajla siyasette yeralmak isteyen DTP yetkilileri, parti temsilcilerinin ‘parçalı’ bir görüntü sergilememesi görüşünde birleşti.

DTP’nin oylarını ve yeni dönemdeki imajını değerlendirmek üzere toplanan parti merkez yürütme kurulu, partinin oylarını yükseltmesi için ‘birlik görüntüsü’ne önem vermesi gerektiğine hükmetti. DTP’nin ‘parçalı görüntüsü’nden kaynaklanan sorunları aşması üzerinde duran kurul, “Bu sorunlarla yüzleşmekten çekinmeyeceğiz” açıklaması yaptı. Açıklamada, DTP’nin yeni dönemde barış, demokrasi, her alanda değişim ve özgürlüklerin teminatı olacağına vurgu yapılması dikkat çekti. DTP Merkez Yürütme Kurulu, partinin yeni dönemde ‘daha kolektif’ bir görüntü sergilemesi için parti yönetiminin çalışmalara başlamasını istedi.

“AK Parti halkın beklentilerini karşılamalı”

Kurul toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, AK Parti’nin oyunu yüzde 34’ten 47’ye yükseltmesindeki temel faktörün ‘alternatifsiz bırakılan halkın istikrar arayışı olduğu’ görüşüne yer verildi. Açıklamada, “Halk, AKP’nin sergilediği değişimden yana söylem ve görüntüsüne prim vermiştir. Bu anlamıyla, AKP, seçim sonuçlarını iyi okumalı, halkın demokratik değişim yönünde talep ve beklentilerine karşılık verecek bir sorumluluk yüklendiğini göstermelidir” denildi.

Bu arada seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere il başkanlarını Ankara’da toplayan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin toplantıda DTP’lilerle ilgili değerlendirmelerde bulunduğu kaydedildi. Edinilen bilgiye göre Bahçeli, DTP’li bağımsız milletvekillerini kastederek, “Bizim Kürtçe konuşan vatandaşlarla problemimiz yok. Bizim bölücülerle problemimiz var. Bölücülük yapmak isterlerse gereken tavrı gösteririz" mesajı verdiği öğrenildi.

Baykal’a protesto

Öte yandan seçimlerden ‘yenilgi’yle çıkan CHP de, Genel Başkan Deniz Baykal’a protesto gösterileri sürüyor. CHP’nin İstanbul, Adana, Hatay il ve ilçe teşkilatlarından yaklaşık 500 kişi sabah saatlerinde CHP Genel Merkezi önünde toplandı. Protesto gösterisi nedeniyle çevik kuvvet, bariyerlerle genel merkeze giriş ve çıkışları kapattı. 22 Temmuz’da alınan sonuca tepki gösteren muhalifler, Baykal’a karşı “Lütfen çekil, onurunla git”, “CHP yan gelip yatma yeri değildir”, “AKP seninle gurur duyuyor” pankartları açtı ve Baykal’ı istifaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG