Erişilebilirlik

ABD Kongresi'nde Seçim Değerlendirmesi


Amerikan Kongresi'ndeki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu Türkiye’deki seçimleri değerlendirdirdi.

Toplantıya Temsilciler Meclisi üyeleri Robert Wexler ve Alcee Hastings katıldı. Helsinki Komisyonu olarak da bilinen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komisyonu'nun Başkanı Demokrat Parti Florida milletvekili Alcee Hastings, Türkiye’nin Kuzey Irak sınırına asker yığmasının Türkiye – Amerika ilişkileri açısından ciddi sorun çıkarabileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’nin demokrasisi açısından çok büyük bir başarı elde ettiğini belirten Hastings, Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığının da bu başarıdan yarar göreceğine inandığını kaydetti.

Florida Demokrat Milletvekillerinden ve Kongre’deki Türkiye Dostluk Grubu üyesi Robert Wexler de seçim sonuçlarının Erdoğan’ın Türk halkının çoğunluğunun iradesini yansıttığını gösterdiğini bildirdi. Wexler, sonuçların Türk Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemi başlatması gerektiğini belirtti.

Türkiye'yle ilişkilere en büyük zararı Irak’taki kaos ortamı ve PKK sorununun verdiğine dikkat çeken Wexler Amerika’nın bu konuda daha aktif davranması gerektiğini söyledi.

Toplantıda konuşan Amerika Dış Politika Konseyi'nin Siyasetten Sorumlu Başkan Yardımcısı Ilan Berman, seçimlerin AKP için zafer, Türk silahlı kuvvetleri için tepki anlamına geldiğini söylerken Türkiye’deki yeni siyasi tablonun islamcılığı arttırabileceğine dikkat çekti.

Türk-Amerikan ilşkilerinin kötüleşmesinde AKP yönetiminin de payı olduğunu savunan Berman AKP liderlerinin halka Amerika ve İsrail’le ilişkilerin önemini yeterince anlatmadıklarını belirtti. AKP’nin iktidara geldiği günden beri doğudaki komşularıyla daha iyi ilişkiler içine girdiğini kaydeden Berman, Amerika ve Avrupa’yla ilişkilerdeyse soğuma yaşandığını söyledi.

AKP’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinde süreçle sonuçtan daha fazla ilgilendiği iddialarını dile getiren Berman bunun, AKP’nin üyelik kriterlerini araç olarak kullandığı, böylelikle ülkede ordunun siyasetteki ağırlığından kurtulmaya çalıştığı anlamına geldiğini söyledi.

Toplantıda konuşan Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay da PKK sorununun Türkiye, Amerika ve Irak ilişkilerinin iyileşmesinin önünde engel teşkil ettiğini belirtti. İran’ın bu durumdan yararlandığını iddia eden Çağaptay, Tahran’ın Amerika’nın PKK’ya karşı yapmadığını yaparak Türk halkının kalbini kazanma politikası güttüğünü de söyledi.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG