Erişilebilirlik

'Orta Doğu'daki Son Gelişmeler Olumlu'


Birleşmiş Milletler’in Orta Doğu özel temsilcisi, İsrail ve uluslararası toplumun yeni Filistin hükümetiyle yürüttüğü diplomatik çabaları övdü.

Güvenlik Konseyi’ne açıklama yapan Michael Williams, son gelişmelerin bölgede umut kaynağı olduğunu söyledi. Williams, İsrail hükümetiyle Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin yönetimi arasındaki ilişkilerin iyimser bir başlangıç olduğunu kaydetti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, üç aylık bir aradan sonra geçen hafta yeniden biraraya gelmişti. Ayrıca Uluslararası Orta Doğu Dörtlüsü’nin bölge özel temsilcisi Tony Blair bu hafta Filistin devlet başkanı ve başbakanıyla görüşmüştü.

Bu arada Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları, Kudüs’te, İsrailli yetkililere Arap barış planını resmen sundu.

Mısır dışişleri bakanı Ahmed Ebul Geyt ve Ürdün Dışişleri Bakanı Abdüllilah el-Katip, Arap Birliği’nin temsilcileri olarak İsrail’i ilk kez ziyaret etti. Plan İsrail’in, 1967 savaşında işgal ettiği Arap topraklarından çekilmesi karşılığında, Arap ülkeleriyle normal ilişkiler kurmasını öngörüyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, İsrail ve Filistinli yetkililerle temaslarda bulunmak üzere gelecek hafta bölgeye gidecek.

XS
SM
MD
LG