Erişilebilirlik

'Oylamaya Katılırız'


22 Temmuz seçiminin ardından tek başına cumhurbaşkanı seçimi sürecini başlatacak 367 milletvekiline ulaşamayan AKP, MHP'den gelen haberle rahatladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanı seçimi sırasında TBMM Genel Kurulu'na girerek 367 sayısının bulunmasını sağlayacaklarını ancak AKP'nin adayına oy vermeyeceklerini, gerekirse kendi adaylarını çıkaracaklarını ilan etti.

18 Nisan 2007'de Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanını seçmek amacıyla başlatılan süreç, Anayasa Mahkemesi'nin oylamalara geçilebilmesi için üçte iki çoğunluk olan 367 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır bulunması gerektiği kararı üzerine tıkanmıştı. AKP de, bunu gerekçe göstererek 4 Kasım'da yapılması öngörülen genel seçimleri 22 Temmuz'a çekmişti. Seçimden 341 milletvekili ile çıkan AKP, süreci tekrar başlatacak sayıya ulaşamayınca yeniden kriz senaryoları üretilmeye başlanmıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila'ya yaptığı açıklama ile yeni cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili olasılık hesaplarını ve senaryoları boşa çıkardı. Bahçeli, 2006'da yaptığı bir açıklamada yeni cumhurbaşkanını yeni meclisin seçmesini önerdiğini anımsattı ve bu açıklamasına 'sadık' kaldığını dile getirdi. Bahçeli, cumhurbaşkanı seçiminde meclisteki yerlerini alacaklarını kesin bir dille ifade etti ve "Tutarlılık bunu gerektirir, bizim görev anlayışımız da bu" dedi. Bahçeli, AKP'nin adayının kim olacağının kendileri açısından önem taşımadığını, bu adaya oy vermeyeceklerini, AKP'nin de 341'lik çoğunluğu ile 3. turda kendi cumhurbaşkanını seçebileceğini kaydetti. Bahçeli’nin bu açıklamaları AKP’de ‘memmuniyet’le karşılandı.

Türkçe Yemin Kriteri

Bahçeli'nin seçim meydanlarında tartışılan DTP'li bağımsızlarla ilişkisi konusunda merakla beklenen açıklaması ise ılımlı oldu. DTP'lilere Türkçe yemin ve milletvekili yeminine sadakat kriteri koyan Bahçeli, "Bunu yaparlarsa kimseyle problemimiz olmaz. Ama o yeminin dışına çıkarlarsa, kim olursa olsun karşısında bizi bulur" diye konuştu. Bahçeli, seçimden sonra kendisini arayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telefonuna neden yanıt vermediğini de açıkladı. Erdoğan'ın seçim döneminde kendilerini kıran ifadeler kullandığını söyleyen Bahçeli, en çok da Erdoğan'ın "Meclise girerlerse DTP'lilerle kavga ederler" ve "Meclis'e girseler bile selam verilmez" cümlelerine alındıklarını anlattı.

Öte yandan 23. dönem parlamentosu, cumhurbaşkanlığı tartışmalarının dışında başka bir talihsizlikle işbaşı yapıyor. MHP'den İstanbul milletvekili seçilen Prof. Mehmet Cihat Özönder, milletvekili mazbatasını almak için dün sabah İstanbul'a gitmek üzere yola koyulduğu Ankara'da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını yitirdi. Böylece, yeni meclis açılmadan bir üyesini yitirdi, MHP'nin meclisteki vekil sayısı da 70'e indi. Bunun yanısıra, gümrüklerde kullanılan oyların illerin sonuçlarına eklenmesi sonucu Hakkari'de DTP bir milletvekili kaybederken, AKP bir vekil daha kazanıp 341'e çıktı.

XS
SM
MD
LG