Erişilebilirlik

'Irak'ta Daimi Üsse Hayır'


Amerika Temsilciler Meclisi, Irak’ta daimi askeri üsler kurulmasını yasaklayan bir karar tasarısını onayladı. Ancak Demokratlar bunu yeterli bulmuyor, Başkan Bush’un üs konusundaki görüşüne açıklık getirmesini istiyor.

Partilerüstü Irak Çalışma Grubu geçen yıl sunduğu raporunda Amerika’nın Irak’ta daimi üs kurmak ya da petrol kaynaklarını kontrol etmek istemediğini açıkça belirtmesini tavsiye etmişti. Raporda bu tür bir açıklamanın, diplomatik çabalar için olumlu bir ortam yaratacağı vurgulanmıştı.

Temsilciler meclisinin dün 24’e karşı 399 oyla kabul ettiği karar tasarısı, Irak’tan asker çekmesi için zaten yoğun baskı altında olan Başkan Bush’a gönderilen yeni bir mesaj oldu. Tasarıyı kaleme alan Californialı Demokrat milletvekili Barbara Lee, bunun Bush Yönetiminin üs konusunda açık bir tutum takınmaktan kaçınması karşısında Kongre ve halkın duyduğu rahatsızlığı yansıttığını söyledi.

Lee, Amerika’nın Irak’ta daimi bir asker varlık bulundurmayı planladığı yolundaki iddiaların direnişi güçlendirdiğini ve Amerikan askerlerine yönelik saldırıları arttırdığını belirtti. Cumhuriyetçiler ise, tasarıyı desteklemekle birlikte bunun Amerika’yı gelecekte Irak hükümetiyle üsler anlaşması yapmasını engellemeyeceği görüşünü savundu.

Ros-Lehtinen Florida milletvekili İleana Ros-Lehtinen, karar tasarısında Amerika’ya ilerde Irak’ta ortak savunma üsleri kurma izni verecek anlaşmalar imzalamasını önleyen bir hüküm bulunmadığını söyledi.

Bu arada önde gelen savaş karşıtı Kongre üyesi Demokrat John Murtha, 2008 Savunma Bütçesine eklenecek yeni bir değişiklik önergesi hazırladığını açıkladı. Önerge, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin yıl sonundan itibaren “hemen ve düzenli” biçimde yeniden konuşlandırılması çağrısında bulunuyor. Ancak önergede çekilme işleminin ne zaman tamamlanacağı konusunda bir tarih verilmiyor.

Kongre savunma bütçesini gelecek hafta görüşmeye başlayacak ancak bütçenin Ağustos tatilinden sonra geçmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG