Erişilebilirlik

'Kosova'nın Bağımsızlığına Tam Destek'


Kosova’nın geleceğiyle ilgili diplomatik girişimler sürerken Amerika, Birleşmiş Milletler’in Kosova için bağımsızlık planını desteklediğini açıkladı.

Viyana’da bir araya gelen diplomatlar kesintiye uğrayan Kosova’nın geleceği ile ilgili görüşmeleri yeniden başlatmaya çalıştı. Toplantıdan sonra bir açıklama yapılmazken, konu ile ilgili görüşmelere gelecek ay başında devam edilmesi bekleniyor.

Görüş ayrılığının merkezinde BM’in Kosova eski temsilcisi Marti Ahtisaari’nin planı var. Plan, etnik Arnavutların çoğunlukta olduğu Kosova’ya denetimli bağımsızlık verilmesini öngörüyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinin çoğu planı desteklerken; Sırbistan ve Rusya, sınırlı da olsa, bağımsızlık fikrine şiddetle karşı çıkıyor. Belgrat hükümeti halâ Sırbistan’a bağlı olan Kosova’ya eskiden olduğu gibi özerklik verilmesinden yana...

BM Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz hafta, Rusya’nın veto edeceğini açıkladığı bir karar tasarısının oylanmasını askıya aldı. Sırp Parlamentosu da, Amerika ve AB’nin, BM’in onayı olmadan Kosova’nın bağımsızlığını tanımaları halinde, Belgrat’ın derhal karşılık verileceğine dair bir kararı kabul etti. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack görüş ayrılıklarının farkında olduklarını, durumun şimdilik kilitlenmiş göründüğünü belirtti.

“İşin en doğrusu herkesin karar tasarısını kabul etmesi...” diyen sözcü, devamla “O noktaya gelebileceğimizden emin değilim. Diplomatik açıdan bulunduğumuz noktaya baktığımda bunu pek olası görmüyorum.” Şeklinde konuştu.

Dışişleri Sözcüsü, Bush Yönetimi’nin amacının Ahtisari’nin öngördüğü bağımsızlık planını desteklemek olduğunu vurguladı. Sözcü, Kosova’ya bağımsızlık tanınmadığı halde bölgede şiddetin tırmanabileceği uyarısında bulundu. McCormack, Amerika’nın Rusya’ya konu ile ilgili son derece olumlu bir teklif getirdiğini; ancak Amerika’nın Kosova’nın tam bağımsızlığından farklı bir çözüme sıcak bakmadığını kaydetti. Sözcü, diplomasiyle tarafları bağımsızlık konusunda ikna etmeye çalıştıklarını vurguladı...

XS
SM
MD
LG