Erişilebilirlik

25 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Gazete, Erdoğan’ın Türkiye’de laik ve dindar kesimler arasında yeni bir hoşgörü ortamı yaratabileceği görüşünde:

“Erdoğan seçim sonrası konuşmasında, AKP’nin ılımlı bir çizgi izleyeceği mesajını vererek endişeleri gidermeye çalıştı. Ancak AKP’ye şüpheyle bakanlar sözlere değil, uygulamalara bakacaktır. Bu konuda Erdoğan’ın önündeki en önemli fırsat cumhurbaşkanlığı seçimidir. Uzlaşma sinyali veren Erdoğan, laikler tarafından da kabul görecek bir ismi seçecek akıllılığı göstermelidir. Erdoğan’ın yeni bir Türkiye’yi, laiklerle dincilerin eşit ölçüde saygı gördüğü Türkiye’yi kurabilirse, büyük bir başarı sağlamış olacaktır.”

Los Angeles Times, AKP iktidarında kadınların önündeki imkanların daha da arttığı görüşüne yer veriyor. Hollanda’da yaşayan Türk gazeteci Şenay Özdemir’in imzasını taşıyan makalede, dinci bir parti olmasına rağmen AKP’nin kadın hakları konusunda ciddi adımlar attığı ileri sürülüyor:

“Laiklik konusunda ayrıntılara takılıp kalan Batılılar büyük tabloyu gözden kaçırıyorlar. Türkiye, giderek daha demokratik bir ülke oluyor. Evet, muhafazakar ve dindar bir parti iktidarda. Ancak ben kadın haklarında gelişme sağlanacağı konusunda iyimserim. Amerika ve Avrupa, sevinç kutlamalarına katılan kadın seçmenlerin fotoğraflarına iyi bakmalı ve sağlanan ilerlemeyi ve Türk demokrasisinin geleceğin görmelidir.”

New York Times, Amerika’nın Irak’tan çekilmek için bir plan hazırlamasını ve Pakistan ile Afganistan’daki Taliban güçlerine karşı mücadeleye odaklanması gerektiğini savunuyor. Gazete, Bush yönetimini terörle mücadele konusunda hala bir hayal dünyasında yaşamakla ve gerçekleri görmemekle suçluyor:

“Bush, hem El Kaide ile mücadele hem de Irak’taki maceranın sona erdirilmesi hakkında gerçekçi bir plan sunmuyor. Irak’ta savaşı iki yıl daha uzatmak zafer getirmeyecektir. Savaşı uzatmak sadece daha fazla can kaybına ve Amerika’nın uluslararası alandaki itibarının daha fazla zedelenmesine neden olacaktır. Gerçek tehlikeyle mücadele etmek için daha az kaynak ayrılmasına yol açacaktır. Eğer Başkan Bush’a danışmanları gerçeği anlatamıyorsa, Kongre yapacağı bir oylamayla bunu anlatmalıdır.”

USA Today, Pakistan’daki El Kaide üslerine yönelik askeri bir operasyon yapılması konusunun Washington’da ciddi olarak tartışılmaya başladığını yazıyor. Ancak gazete, böyle bir operasyonun çeşitli riskler taşıdığını da vurguluyor:

“Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref, El Kaide’nin barındığı bölgedeki aşiretlerle bir uzlaşma sağlamaya çalışıyor. Pakistan ordusu da son günlerde şiddetli çatışmalara girerek bölgede ilerlemeye çalışıyor. Eğer bu çabalar sonuç vermezse, El Kaide’ye barınma fırsatı vermemek için operasyon dışında bir seçenek kalmayabilir. Ancak riskler de göz önüne alındığında alelacele böyle bir operasyon düzenlemek aptalca olur. Irak’tan çıkartılması gereken bir ders varsa, o da şudur; savaş, ilk değil, son seçenek olmalıdır.”

XS
SM
MD
LG