Erişilebilirlik

Baykal: 'İstifa Etmeyeceğim'


Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 22 Temmuz seçimlerinde gösterdiği başarı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin beklenen oyu sağlayamaması üzerine Genel Başkan Deniz Baykal’ın istifası için yapılan çağrılar artıyor. Ancak Baykal istifa etmeyeceğini açıkladı.

23. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin geçen seçimlere oranla oylarını sadece yüzde 1,4 oranında arttırması CHP yönetiminin başarısızlığı olarak yorumlanıyor.

Demokrat Parti barajı aşamayınca sandıkların kapanmasından birkaç saat sonra Genel Başkan Mehmet Ağar’ın; hemen ardından da parti yöneticilerinden bazılarının görevlerinden istifa etmesi, örnek bir davranış olarak yorumlandı. Seçimlerden sonra, acaba Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminde de bir değişiklik olur mu sorusuna bugün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından yanıt geldi. Göreve devam edeceğini ifade eden Baykal, parti örgütünde ve tabanında bir tepki olmadığını savundu: Baykal, “Böyle bir değerlendirme olduğuna dair benim bir gözlemim yok. Cumhuriyet Halk Partili bile olmayan çeşitli çevrelerden gelen bir arayışı biliyoruz. Şu sırada medyamız bir heyecan ihtiyacı içinde bu olayları malzeme olarak kullanma eğilimindedir. Ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin tabanı, örgütü, kadroları; partinin verdiği siyasi mücadeleyi, seçimde yaptığı çalışmaları çok iyi biliyorlar. Bu konuda dikkate alınmayı gerekli kılacak bir durum söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Baykal seçim sonuçlarının tatmin edici olmadığını da sözlerine ekledi.

Bu arada Cumhuriyet Halk Partili muhalifler de bir toplantı yaptı. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün Ankara’daki bürosunda yapılan toplantıya Hikmet Çetin, Adnan Keskin, Hasan Aydın, İsmail Değerli ve Celal Doğan katıldı. Toplantıdan sonra basına açıklama yapan eski Meclis Başkanı Hikmet Çetin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin konjonktürün lehine olmasına rağmen seçimleri kaybettiğini söyledi ve CHP yönetiminin siyaseti bırakması gerektiğini ifade etti.

Çetin, “Bu seçimin mağlubu, Cumhuriyet Halk Partisi yönetimidir. Parti’nin başındaki yönetim dördüncü kez başarısızlıkla karşı karşıya. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde: dört defa arka arkaya seçime girip de başarız olup da aynı yönetimin görevde kaldığı hiç bir ülke yoktur. Hele Sosyal Demokrat olduğu iddiasında olan bir parti – bu asla kabul edilemez. Cumhuriyet Halk Partisi’nin başındaki yönetim ve Genel Başkanı siyaseti terk etme noktasına gelmiştir. Hiçbir partiye ‘falan kişiye rağmen oy verdim’ denilemez. İnsanlara, Cumhuriyet Halk Partisi’ne, Cumhuriyet’in temel ilkelerine, Atatürk’ün partisine, bunu yaşatmaya hiçbir yöneticinin hakkı yoktur. Dileğimiz ve isteğimiz, bu yönetimin sadece Cumhuriyet Halk Partisi’ni değil; siyaseti bırakmalarıdır. Partinin de Türkiye’nin de önünü açmalarıdır” dedi.

Çetin, parti yönetiminin ülkede iktidar olmayı değil, partide iktidar olmayı hedeflediğini söyledi. Seçim gecesi Cumhuriyet Halk Partisi Genelsekreteri Önder Sav’ın açıklaması sırasında, partililer slogan atarak parti yönetiminin istifasını istemişti.

Önümüzdeki dönemde Cumhuriyet Halk Partisi liderleri üzerinde baskının artması beklenebilir.

XS
SM
MD
LG