Erişilebilirlik

Bakanlar Kurulu İstifa Etti


22 Temmuz Genel Seçimlerinden sonra Bakanlar Kurulu istifasını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sundu. Yeni hükümet kuruluncaya kadar 59. hükümet görevini sürdürecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’le görüşmesinden sonra bir açıklama yapan Başkban Erdoğan şöyle konuştu: "60. hükümet yeni bir sıçrama dönemini ülkemize ve milletimize yaşatacaktır. 58 ve 59. hükümetlerde yakaladığımız bu ivme milletimizle bütünleşmiş iktidarımızla aynı şekilde artarak devam edecektir."

23. Dönem Millet vekili Genel Seçimleri sonuçlarına göre Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidar olacak. Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 46,6 oranında oy alarak 340 milletvekili çıkarıyor. Cumhuriyet Halk Partisi, yüzde 20,9 oranında oy alarak 112 milletvekili çıkarıyor. Barajı aşan Milliyetçi Hareket Partisi ise yüzde 14,3 oranında oy alarak 71 milletvekili çıkarıyor.

Bağımsız adaylar, yüzde 5,4 oranında oy topladılar. Buna göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 27 bağımsız milletvekili olacak. Bu milletvekillerinden 23’ü Demokratik Toplum Partisi tarafından destekleniyor. Yani DTP’nin Meclis’te 23 milletvekiliyle grup kurması bekleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal seçim sonuçlarının kesinleşmesinden bu yana herhangi bir açıklama yapmadı.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise “uzlaşmanın, hoşgörünün ve diyaloğun adresi olacağız” dedi. Bahçeli, “Önümüzdeki sıkıntılı ve zor dönemde Milliyetçi Hareket Partisi yapıcı bir rol oynayacaktır” şeklinde konuştu.

Öte yandan, yüzde 5,4 oranında oy alarak barajı aşamayan Demokrat Parti’de istifalar sürüyor. Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın dün istifasını açıklamasından sonra bugün de Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan ve Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir görevlerinden istifa ettiler.

Bu arada, Başbakan Erdoğan çok sayıda yabancı devlet ve hükümet başkanından tebrik aldığını açıkladı.

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, Türkiye’de yapılan özgür ve açık seçimler dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Büyükelçiliğin mesajında şu ifadelere yer veriliyor: “Türkiye’de seçmenler, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan güvenini bir kez daha göstermiştir. Ülkelerimizi ilgilendiren konularda kurulacak olan yeni hükümetle ve yeni meclisin tüm üyeleri ile birlikte çalışmayı bekliyoruz.”

XS
SM
MD
LG