Erişilebilirlik

Yurtdışından Seçimlere Yoğun İlgi


Türkiye’de erken genel seçimler için geri sayım devam ediyor. Pazar günü sandık başına gidecekler, kendilerini önümüzdeki yıllarda kimin yöneteceğine karar verecek. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ise gümrük kapılarındaki seçim sandıklarında 25 Haziran’dan bu yana oy kullanabiliyor.

Türkiye dışında yaşıyan vatandaşlar için hava, kara ve denizyolları olmak üzere toplam 14 gümrük kapısına sandık kuruldu. Bu yılki seçimlerin yaz tatili dönemine rastlaması nedeniyle yurtdışından gelenlerin verdikleri oy sayısının 200 bini rahat geçmesi ve rekor kırması bekleniyor. Türkiye Araştırmalr Merkezi bu sayının 400 bine bile çıkabileceğini iddaa ediyor. Gümrüklerde oy kullanabilmek için, geçerli Türkiye Cumhuriyeti pasaportu gerekiyor. En az altı aydır yurtdışında yaşayan 18 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları herhangi bir seçmen kütüğüne kayıtlı olmadıkları takdirde oy verebiliyor. Türkiye’nin en önemli giriş çıkış noktası olan Atatürk Havalimanı’nda dış hatlar gelişte 8, gidişte de 7 toplam 15 sandık bulunuyor, 24 saat boyunca oy kullanmak mümkün. Oy kullananın pasaportuna ‘Oyunu kullanmıştır’ şeklinde damga vuruluyor.

Birçoğu demokratik seçim hakkından ilk kez faydalanabilen seçmenler keyifli bir şekilde Türkiye’ye giriş yapıyorlar.

Vatandaşın bir beklentisi de var, bundan sonraki Türkiye seçimlerine yaşadıkları ülkelerde oy vererek katılabilmek.

Yurtdışında yaşıyan Türkler gümrükteki sandıklarda sadece partilere oy verilebiliyor; bağımsız adayları seçemiyor. Gümrük kapılarındaki oy verme işlemi, 22 Temmuz Pazar günü Türkiye saati ile 17’de sona erecek.

Cem Dalaman'ın Atatürk Havalimanı'nda oy verenlerle yaptığı söyleşiyi yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.
XS
SM
MD
LG