Erişilebilirlik

Irak'ta Şii Milletvekillleri Boykota Son Verdi


Irak’ta radikal Şii lider Muktada el Sadr’a bağlı milletvekilleri meclisi boykot etmeye son verdi. 30 milletvekili hükümetin kutsal yerlerin daha iyi korunması taleplerini kabul ettiği için meclise dönme kararı aldıklarını açıkladı. Milletvekilleri geçen ay Samarra’daki Şiilerce kutsal Askeriye Camiinin bombalanmasını protesto için meclisten çekilmişti.

Bu arada Irak’ın Divaliye ilinde bir köyde dün gece, 29 kişi öldürüldü. Katliamdan Amerikan ve Irak birliklerinden kaçan militanlar sorumlu tutuluyor.

Bağdat’ta ise bir intihar bombacısı bindiği aracı havaya uçurarak üçü Irak askeri, en az 10 kişiyi öldürdü. Başkentin çok sıkı korunan Yeşil Bölgesi'nde İran elçiliği yakınında patlayan bir başka bomba ise 4 kişinin ölümüne yol açtı.

Demokratlardan Irak Planı

Amerikan Senatosundaki Demokratlar, Cumhuriyetçileri Irak’tan çekilme takvimi içeren yasa tasarısını oylamaya zorlamak için 24 saat aralıksız görüşme planlıyor.

Tasarı, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin gelecek yılın Nisan ayına kadar çekilmesini ve ülkede sadece Irak ordusunu eğitecek ve terörle mücadele edecek sayıda birlik bırakılmasını öngörüyor.

Temsilciler Meclisi benzer bir tasarıyı geçen hafta kabul etmişti. Ancak Cumhuriyetçi Senatörler tasarının Senato’da oylanmasını engelleyeceklerini söylüyor.

XS
SM
MD
LG