Erişilebilirlik

'Şişe Suyu Yerine Musluk Suyu İçin'


Amerikalıları şişe suyu satın almaktan vazgeçirmeye çalışan kentler arasına New York da katıldı. New York Belediyesi, şişe suyu içen halkı normal musluk suyu içmeye çağıran reklam kampanyaları başlattı. Çevrecilere göre şişe suyunun yarattığı sorun, suyun kendisinde değil, şişelendiği plastikte yatıyor.

Amerikalıların çoğu şişe suyu içiyor. Ama artık çok sayıda kentte halk bu alışkanlıktan vazgeçmeye çağrılıyor. Yazar Charles Fishman bu kadar çok plastik şişe atığının çevreye zarar verdiğini söylüyor:

”Şişe suyu içmenin bu denli ciddi çevresel etkisi olabileceğini düşünmek çok zor.”

Uzmanlara göre bu zarar çok ciddi. Amerikalılar geçen yıl 30 milyar şişe suyu tüketti. Bunun yüzde 80’i dolgu malzemesi olarak kullanıldı. Ama geri dönüşümü olmayan bu plastik şişeler birleştirildiğinde dünya çevresini 150 kez dolanabilir. Bu yüzden Salt Lake City’deki caz festivalinde plastik şişeler yasaklandı. Festivalde geri dönüşümlü bardaklarda halka buzlu su dağıtıldı. Belediye Başkanı Rocky Anderson, şişe suyunun pazarlama hilesi olduğu ve bunlara para ödenmemesi gerektiği görüşünde:

“Çevreye ciddi zarar veren israfa dayalı tüketici alışkanlıklarından vazgeçmek için önce suyu musluktan içmeyi öğrenmeliyiz.”

Uzmanlar şişe suyunun musluk suyundan daha sağlıklı olduğu görüşüne katılmıyor. San Fransisco’da pahalı bir lokanta işleten Mark Pastore, artık şişe suyu satmıyor.

“Burada bu kadar güzel musluk suyu varken, plastik bardak ya da şişede su satmak çok saçma geliyor.”

Uzmanlara göre şişe suyunun nakliyatı, yakıt israfına da yolaçıyor. Fransa’da şişelenen suyun Chicago’daki bir dükkana ulaşması için 8 bin kilometre yolculuk yapması gerek. Doğal Kaynakları Koruma Konseyi üyesi Allen Hershkowitz, bu israfın aynı zamanda sera etkisi yaratan gazlara yolaçtığını söylüyor:

“Şişelerin etiketlerinde karla örtülü dağlar, buzullar görüyorsunuz, ama bu şişenin küresel ısınmaya katkısı olduğunu ve bu buzulları erittiğini düşünemiyorsunuz.”

Buna rağmen Uluslararası Şişe Suyu Üreticileri Derneği Başkanı Joseph Doss, haksız yere hedef alındıklarını savunuyor:

“Ambalajların çevreye zararını azaltacaksak, yalnızca şişe suyunu değil, bütün ürünleri hedef almamız gerekir.”

Doss, sektörün zaten mısır gibi bitkileri kullanarak toprağa daha hızlı karışabilen plastik üzerinde çalıştığını söylüyor. Yetkili bazı şirketlerin karlarının bir kısmını gelişmekte olan ülkelerde su ve sulama çalışmalarına yatırdığını da kaydediyor. Yine de çevrecilere göre, çevrenin korunması için şişe suyundan vazgeçmek gerekiyor.

XS
SM
MD
LG