Erişilebilirlik

Liderlerin Söz Düellosu


Türkiye’de hafta sonunda yapılacak seçim öncesinde liderler arasındaki söz düellosu sertleşti.

CHP lideri Baykal, bir bakanın oğullarının 600’ün üzerinde ev sahibi olduğunu öne sürerken, bu bakanın kimliğini açıklamadı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, gazetecilere bu bakanın Çevre Bakanı Osman Pepe olduğunu söyledi. Bunun üzerine Bakan Pepe’den “Bunu ispatlamayan şerefsizdir” tepkisi geldi. Pepe, çocuklarının emlak ticareti ile uğraştığını, satılıncaya kadar evlerin tapularını ellerinde tutmalarının doğal olduğunu söyledi. Pepe ayrıca, CHP’li Sevigen’in İstanbul’da yıkılması kararlaştırılan orman içine kurulu Acar-İstanbul adlı sitede evinin bulunduğunu öne sürdü. CHP’li Sevigen de, bu durum karşısında aynen Pepe gibi “İspatlamayan şerefsizdir” tepkisini verdi.

CHP lideri Baykal ile MHP lideri Devlet Bahçeli, seçim meydanlarında daha önce çocuklarının bursla yurtdışında okuduğunu açıklayan AKP lideri Tayyip Erdoğan’ı sert ifadelerle eleştirdiler. İki lider de, Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın 3 milyon dolar bedelle gemi satın almasını gündeme getirerek, “Burslu okuyan bir çocuk bu parayı nerden buldu” sorusunu ortaya attılar. AKP lideri Erdoğan, oğlunun gemi sahibi olması konusuna girmezken, seçmene altın dağıttıklarını iddia eden CHP lideri Baykal’a “Bari, dağıtılan altın tam mı, çeyrek mi, onu da açıklasın” tepkisini gösterdi. Erdoğan Baykal’ın ‘akli testten’ geçmesini de istedi.

“Çağlayan’dan fazlayız”

Öte yandan Erdoğan, AKP kaynaklarının 1 milyon katılımın olduğunu öne sürdüğü mitingini İstanbul’da gerçekleştirdi. Erdoğan, resmi kaynaklara göre ise yüzbinlerce partilinin katıldığı mitingi, Çağlayan’daki ‘cumhuriyet mitingi’ ile karşılaştırdı ve kendisinin daha büyük bir kalabalık topladığını savundu. Erdoğan, kendisini gazete ilanlarıyla televizyonda tartışmaya çağıran CHP lideri Baykal’a “Er meydanı dediğin, İstanbul’dur. Buyur, İstanbul’da meydana çık” çağrısında bulundu.

“Kürtçe yemin yok”

Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsızlar da, eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle ve Selim Sadak’ın katkılarıyla seçim propagandalarını sürdürüyor. Kendilerini ‘Bin umut’ olarak tanımlayan adayların, İstanbul mitingine katılan Leyla Zana, 1991’de meclisteki Kürtçe yemin olayına gönderme yaparak yeni seçileceklerin aynı şeyi yapmayacaklarını duyurdu. Yeni milletvekillerinin daha uzlaşmacı bir siyaset izleyeceklerinin sinyalini veren Zana, “Onlar, Kürt halkının haklı talepleri için meclise gidiyorlar” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG