Erişilebilirlik

Çankaya Tartışması Sürüyor


22 Temmuz seçimi için geri sayımın sürdüğü Türkiye’de, hükümetteki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile anamuhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) arasında, yeni cumhurbaşkanının nasıl seçileceğine ilişkin tartışma sürüyor. CHP lideri Baykal’ın cumhurbaşkanının meclis içinden seçilmesine karşı çıkışını eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan, Baykal’ı ‘siyasi etik’ anlayıştan uzak olmakla suçladı. Baykal ise Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçim sürecine ‘rahat bakması’nı istedi.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan’ın seçim mitinglerinde daha çok CHP lideri Deniz Baykal’ı sert eleştirmesi dikkat çekiyor. Son olarak Muğla ve Manisa’daki mitinglerde, Baykal’ı cumhurbaşkanlığı seçimi için geliştirilen hiçbir formülü beğenmemekle suçlayan Erdoğan, Baykal’ın cumhurbaşkanının meclis içinden ya da dışından seçilmesine karşı çıktığını dile getirdi. Erdoğan, Baykal’a “Yaş 70 ama siyasi etik yok” demekten geri durmazken, Çanakkale’deki mitinginde de Baykal’ın kendisine eleştiri yöneltecek düzeyde olmadığını öne sürdü. Erdoğan, Baykal’ın cumhurbaşkanını halkın seçmesie de karşı çıktığını vurgulayarak, halktan AKP’ye destek istemeyi sürdürüyor.

CHP lideri Deniz Baykal ise Erdoğan’ın bu eleştirilerinin AKP’nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecine ‘rahat’ yaklaşmamasından kaynaklandığını öne sürüyor. CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçim sürecini çıkmaza sokmadığını anlatan Baykal, mecliste çoğunluğu sağlamaları durumunda bile kendilerinden birini cumhurbaşkanı seçtirme anlayışında olmadıklarını söyledi. Baykal, CHP’nin cumhurbaşkanlığı seçiminde bu göreve gelecek kişinin ahlakına ve zihniyetine önem verdiğini söyledi. Baykal, bu kişiyi de “70 milyonun şerefini, onurunu temsil edecek insan” olarak niteledi.

“İdamı Geri Getiririz”

Neredeyse tüm seçim anketlerinde AKP ve CHP’den sonra yüzde 10’luk ülke barajını aşacak parti olarak gösterilen Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise terör konusundaki ‘keskin çıkışları’ ile dikkat çekiyor. MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ı “En büyük terrorist” olarak niteledikten sonra tek başına iktidara gelmeleri durumunda anayasayı değiştirip idam cezasını geri getireceklerini açıkladı. Bahçeli, MHP olarak türban sorununa da çözüm getirmekte kararlı olduklarını belirtip, bu konuda AKP’yi halka verdiği sözü tutmamakla eleştirdi. Bahçeli’nin Kuzey Irak’a askeri operasyonun gerektiğini savunup, Amerika’ya “Türkiye’yi muz cumhuriyeti mi sanıyorsunuz” diye yüklenmesi de dikkat çekiyor.

“Cumhurbaşkanı Meclisten”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın gündeminde de cumhurbaşkanlığı seçimi var. Ağar, cumhurbaşkanı adaylarının meclis dışından değil de içinden olması gerektiğini savundu. Ağar, Anayasaya göre meclis dışından da uzlaşma aranabileceğini dile getirdi. Ağar, AKP’nin önereceği bir adaya ilişkin şimdiden konuşmanın anlamı olmadığını savunurken de, AKP’nin seçimlerden brinci çıkacağına ilişkin varsayım yapmanın yanlış olacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG