Erişilebilirlik

AB'de Sarkozy Gerginliği


Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Avrupa Birliği ve Avrupa’daki en büyük partneri Almanya arasındaki ilişkiler geriliyor. Göreve gelir gelmez uçağa atlayarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ziyaret eden ve Avrupa’nın iki dinamo ülkesinin yeniden aktif işbirliğine geçtiği görüntüsü veren Sarkozy, ekonomik önerileriyle ekonomi ve harcama politikaları nedeniyle Almanya’yı kızdırdı.

Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasını isteyerek Avrupa Birliği'ni ikiye bölen Sarkozy, Euro’nun zayıflatılması, Avrupa Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sınırlandırılması, IMF’ye Fransız aday verilmesi gibi, birbiri ardına yaptığı önerileriyle Birlik içinde büyük sıkıntı yarattı.

Sıkıntı basın açıklamalarına yansımadı ama kulisler, medya organlarına yansıdı.
Önce Financial Times gazetesi “Angela Merkel’in Nicolas Sarkozy ile siyasi balayı, Alman Şansölyesi’nin Fransız Cumhurbaşkanı'na, Euro'yu ve Avrupa Merkez Bankası’nın bağımsızlığını zedelemekten vazgeçmesi için yaptığı uyarı ile sona erdi” diye yazdı. Habere göre Merkel, Sarkozy tarafından “Avrupa Birliği’nin ihracatını artırmak amacıyla daha zayıf bir Euro politikası izlenmesi” önerisine kesinlikle karşı çıkıyor ve buna bütün hükümetlerin de karşı çıkacağı uyarısında bulunuyor. Sarkozy’nin Merkel’in bu çıkışı ile Birlik içerisinde giderek yalnız bırakıldığını da vurgulayan gazete, iki ülkenin Euro’nun zayıflatılmasının yanısıra, Fransa’nın bütçe açığının kapatılması çalışmasının ertelenmesi talebi, Avrupa Merkez Bankası’nın rolünün değiştirilmesi ve Fransız istihdamının korunmasına ilişkin önerileri üzerinde de ciddi görüş ayrılığında olduklarını yazdı.

Gerginlik bütçe tartışmalarında iyice arttı

Financial Times’ın ardından Fransız Liberation gazetesi de, hafta başında Sarkozy’nin de katılımıyla Brüksel’de toplanan AB Ekonomi Bakanları Eurogroup toplantısında Fransa ve başta Almanya olmak üzere diğer ülkeler arasında çıkan tartışmalara yer verdi. Toplantının son derece gergin geçtiğini, Sarkozy’nin ekonomik önerilerinin Birlik üyeleri arasında rahatsızlık yarattığını aktaran gazete, toplantının basına yansıtıldığı gibi sakin geçmediği, AB’nin iki dinamo ülkesi Almanya ve Fransa arasında da ciddi kavgaların yaşandığı bilgisine yer verdi. Habere göre, toplantıda Sarkozy’nin Eurogroup üyesi 13 ülkenin bütçe açıklarını 2010 yılına kadar kapatmaları üzerindeki anlaşmayı değiştirmek istemesi ve tarihin 2012’ye ertelenmesini talep etmesi Almanya’da büyük rahatsızlık yarattı. Hatta üye ülke bakanları seslerini öyle yükseltti ki, Liberation’a olayı aktaran bir yetkili, Sarkzoy’nin kendisine yapılan muhalefet karşısında şaşırdığını belirtti. Bütün bakanlar tek tek söz alarak bu öneriler karşısında kaygılarını dile getirirken, özellikle Alman Ekonomi Bakanı Peer Steinbruck’ün ses tonunu yükselterek "Fransa’nın 13 milyar Euro hediye dağıtıp ardından kamu harcama açığının dengelenmesine ilişkin tarihi 2012’ye erteleyemezsiniz” sözleri üzerine Sarkozy, “Benimle bu tonda konuşamazsınız” demek zorunda kaldı.

Bazı kaynaklara göre Eurogroup toplantısı tam bir “Fransa karşıtı yaylım ateşine dönüştü" Gazete Sarkozy’nin üye ülkeleri ikna etmek için pek çok vaatde bulunmak zorunda olduğunu yazdı. Sarkozy toplantının ardından 2010 hedefine ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını ancak ulaşamadıkları taktirde yeniden 2012 tarihini gündeme getireceklerini açıkladı. Avrupa ülkeleri ise Fransa’nın 2010’da kamu açıklarını kapatmasını umut ettiklerinhi vurgulayarak tartışmayı önümüzdeki bir tarihe erteledi.




XS
SM
MD
LG