Erişilebilirlik

12 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Irak konusunda Başkan Bush’u bir çok kez sert biçimde eleştiren Washington Post, bu kez eleştiri oklarını Irak’taki Amerikan askerlerinin hemen çekilmeye başlamasını savunanlara yöneltiyor. Gazetenin yorumunda Amerikan askerlerinin hemen çekilmesi halinde Irak’ta işlerin çok daha kötüye gideceği görüşüne yer veriliyor.

"Eğer Irak’taki Amerikan askerleri Temmuz ayında boş yere canlarını veriyorlarsa, Irak’tan çekilme emrini vermek için Eylüle kadar beklemek gerçekten de büyük bir haksızlık olurdu. Ancak, Irak’tan çekilmenin riskleri göz önüne alındığında, denklem o kadar basit değil. Yeni bir strateji geliştiren generaller, Bağdat’ta güvenliğin sağlanması, Irak ordusunun eğitilmesi ve El Kaide karşıtı koalisyonun güçlendirilmesi konusunda ilerleme sağlandığını düşünüyor. Kongre, geri çekilme emri vermeden önce, bu generallere istedikleri süreyi vermeli ve izlenen stratejinin yeni bir umut yaratıp-yaratmayacağını görmelidir."

Christian Science Monitor ise Kore’de 57 yıldır savaşın resmen sürdüğünü ancak bir çatışma yaşanmadığını hatırlatıyor ve Kore’nin Irak için bir model olup-olamayacağını sorguluyor. Gazete, Kuzey Kore’nin nükleer programı konusundaki görüşmelerin, 57 yıllık savaşa son verecek bir potansiyel taşıdığına da dikkat çekiyor.

"Kore modeli, “ne savaş-ne barış” durumundan farklı bir noktaya doğru ilerliyor. Bu nedenle, Kore yarımadasında kalıcı bir Amerikan askeri varlığı, artık o kadar da kalıcı olmayabilir. Peki Kore, Irak için bir model olabilir mi? Evet olabilir. Tıpkı Çin’in Kuzey Kore’ye yaptığı gibi İran da gönülsüz Irak yönetimini reformlara zorlayabilir. Ama tabii, bu modelin işleyebilmesi için Çin’in gerçekten Kuzey Kore’yi silahsızlanmaya ikna etmesi gerekir."

New York Times Afganistan savaşının başlamasından bu yana altı yıl geçmesine rağmen Afgan kadınlarının hala Taleban tehdidi altına yaşadığını belirtiyor. Gazete, Taleban’ın özellikle okulları ve okula giden kızları hedef almaya başladığını kaydediyor.

"Her okulu koruma altına almak mümkün olmayabilir. Ama, hem güvenliği hem de eğitim kalitesini artırmak için Washington’un yapabileceği ve yapması gereken çok şey var. Afganistan’da halen 50 bin civarında Amerikan ve NATO askeri bulunuyor. Washington’un gelecek yıl ülkenin yeniden inşası ve insani yardım amaçlı olarak bir milyar dolar yardım yapması bekleniyor. Ancak bu rakam Afganistan’ın ihtiyaçlarıyla ve Irak için her hafta harcanan milyarlarca dolarla kıyaslandığında çok yetersiz kalıyor."

Boston Globe Lübnan’daki son gelişmelerle ilgili olarak Lübnan Rönesans Vakfı’nın kurucusu Eli Khoury’nin bir makalesine yer veriyor. Khoury, Lübnan’ın Batı ile Doğu arasında bir köprü olduğunu savunuyor ve bu ülkenin tüm Ortadoğu'ya bir model oluşturabileceğini iddia ediyor.

"Lübnan bugün ya uluslararası topluma entegre olmak ya da dış güçlerin etkisi altında kalmak gibi tarihi bir yol ayrımında bulunuyor. Ülke her an yeniden kargaşa ve savaş ortamına sürüklenebilir. Tarih, Lübnan halkının bir ulus oluşturma başarısını gösterdiğini kanıtladı. Ancak gelinen noktada, bir devlet olabilmesi için yardıma ihtiyacı var."

XS
SM
MD
LG