Erişilebilirlik

Almanya'da Türk Derneklerinden Boykot


Almanya'da ayrımcılık içerdiği gerekçesi ile son dönemlerde yoğun bir şekilde eleştirilen Göç Yasası bugün Berlin’de gerçekleşen 2. Uyum Zirvesi’ne damgasını vurdu.

Federal ve Eyalet Meclisleri’nde onaylandıktan sonra yürürlüğe girmek için Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in imzasını bekleyen yeni Göç ve Yabancılar Yasası Türk çatı örgütleri ile Federal Hükümeti karşı karşıya getirdi. Türk çatı örgütleri, yasanın yeniden gözden geçirilmesi ve bazı maddelerin değiştirilmesi yönündeki taleplerinin Federal Hükümet tarafından red edilmesinden sonra, bugün davetli olmalarına rağmen Uyum Zirvesi’ni boykot ettiler.

Böylece Başbakanlık binasında gerçekleşen ve kamuoyunun ilgi ile izlediği zirvede, masanın bir tarafındaki sandelyelerin Türk derneklerine ait bölümü boş kaldı. ‘Alman hükümetinin ülkedeki göçmenleri kucaklaması’ olarak nitelenen ilk zirvede yer alan, daha sonraki çalışma gruplarına katkıda bulunan Almanya Türk Toplumu, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği, Almanya Türk Vatandaşları Konseyi ve Türk Veli Birlikleri Federasyonu boykotu Alman basınında büyük yankı buldu.

Almanya Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat, yeni yasanın etnik ayrımcılık yaptığını ve Türkleri dışladığını, Uyum Zirvesine katılmanın anlamını yitirdiğini ve öncelikli hedefin yasayı durdurmak olduğunu belirtti.

Uyum Zirvesi’nde bir konuşma yapan Başbakan Merkel, Türk derneklerinin boykot kararını eleştirirken, yeni Göç Yasası’nın da değiştirilmeyeceğini açıkladı. Yeni yasa, aile birleşimini, Türkiye’den evlilikleri ve Alman vatandaşlığına geçişi zorlaştırıyor.

Kenan Kolat Almanya’da yabancıları dışlayıcı tavırlara, alınan olumsuz kararlara sessiz kalan veya kabul eden Türk toplumunun artık yeter deme zamanının geldiği görüşünde.

Öte yandan bugünkü zirvede kamuoyuna tanıtılan ‘Ulusal Uyum Planı’ küçük yaştan itibaren göçmen kökenli çocukların Almanca öğrenmelerini, daha fazla göçmen kökenli gence meslek eğitimi yapma imkanı kılan projeler üretilmesini, okullarda göçmen kökenli çocukların başarı oranının artırılmasını içeriyor. Ayrıca hükümetin yanı sıra yerel idarelerin ve özel kuruluşların da uyum için daha fazla sorumluluk üstlenmelerini hedefliyor.

XS
SM
MD
LG