Erişilebilirlik

Başkan Bush Irak Politikasında Israrlı


Başkan Bush, önemli alanlarda ilerleme sağlanamamasına rağmen Irak savaşını kazanabileceğine hala inandığı söyledi.

Kongre’nin istediği raporun açıklanmasından sonra Beyaz Saray’da basın toplantısı yapan Bush, güvenlik konusunda ilerleme kaydedildiğini ve bunun siyasi cephede de ilerleme yolu açacağını öne sürdü.

Raporda bazı alanlarda yeterli ilerleme sağlandığı belirtilirken petrol gelirlerinin paylaşımı ve siyasi uzlaşma gibi temel konularda önemli bir gelişme olmadığı kabul ediliyor.

Bush, bunun bir ön rapor olduğunu, Irak politikasını gözden geçirmek için Eylül ayında verilecek esas raporu bekleyeceğini açıkladı.

Bush, bunun bir ön rapor olduğunu, Irak politikZasını gözden geçirmek için Eylül ayında verilecek esas raporu bekleyeceğini açıkladı.

Beyaz Saray tarafından hazırlanan ara raporda Başkan Bush’un asker sayısını arttırma kararı almasından altı ay sonra Irak’da durumun hala tehlikeli ve güçlüklerle dolu olduğu belirtiliyor.

Bush ise, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, asker sayısındaki artışın yarar getirip getirmediğini anlamak için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Yeni stratejinin işleyip işlemediğini anlamak için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Bush, General David Petreus ve Büyükelçi Ryan Crocker Eylül’de kapsamlı raporlarını sunduklarında bir yargıya varmak için daha iyi bir durumda olacaklarını vurguladı.
Beyaz Saray'ın hazırladığı rapor, Kongreye Bush’un Irak politikasına Cumhuriyetçi Parti içinde muhalefetin arttığı bir sırada gönderildi.

Önde gelen bazı Cumhuriyetçi Senatörler Bush’tan politika değişikliği isterken, Irak’tan asker çekilmesini isteyen Demokratlara katılmaya hazır Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin sayısı giderek yükseliyor.

Başkan Bush, Irak savaşının kaybedildiğine inananların siyasi alandaki yetersiz gelişmeleri vurgulayacaklarını söylerken kendisinin zafer konusunda hala umutlu olduğunu söyledi.

Bush, “Irak savaşının kazanılabileceğini ve mutlaka kazanılması gerektiğine inanan bizler ise güvenlik alanında bazı ilerlemeleri iyimser olmak için bir neden olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

Raporda, bazı ilerlemelere rağmen Irak’ta güvenlik durumunun karmaşık ve son derece çözümü güç olmayı sürdürdüğü belirtiliyor.

Bu hafta yapılan bir kamuoyu yoklaması, Amerikan halkının yüzde yetmişinin Amerikan askerlerinin hemen hepsinin gelecek Nisan’a kadar Irak’tan çekilmesini istediğini ortaya koydu. Bush’ın icraatından memnun olan Amerikalıların oranı ise ilk kez yüzde 30’un altına indi.

XS
SM
MD
LG