Erişilebilirlik

Hüseyin Celil'e Ömür Boyu Hapis


Çin, Uygur kökenli Kanada vatandaşı Hüseyin Celil'i ömür boyu hapse mahkum etti.

Geçen yıl yakınlarını ziyaret etmek için Özbekistan'a giden Celil, Özbek makamlarınca tutuklanıp Çin'e teslim edilmişti.

Haberlere göre Nisan ayında yargılanan ve ömür boyu hapse mahkum edilen Hüseyin Celil'in cezası birkaç gün önce bir üst mahkeme tarafından onaylandı.

Çin hükümeti, 37 yaşındaki insan hakları eylemcisini Doğu Türkistan’da bölücülük yapmak ve terör örgütü üyesi olmakla suçluyor. Çin'in batı kesimindeki Uygur Özerk Bölgesi, Çin tarafından resmen Şincan (Xinjiang) olarak adlandırılıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce Çin’den kaçan Hüseyin Celil, 2001 yılında Kanada vatandaşı olmuştu.

Hüseyin Celil'in eşi Kamile Telendibaeva, kararın idam anlamına geldiğini söyledi ve Kanada hükümetinin devreye girmesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü, Hüseyin Celil’in Özbekistan’da tutuklanmasını kınamış ve zorla Çin'e geri gönderilmesinin işkence ve hatta ölüm anlamına geleceğini bildirmişti. Çin hükümeti, Uygurların kültürel hak ve özgürlüklerle ilgili taleplerini bölücülük olarak niteliyor.

Amerika Temsilciler Meclisi de geçen ay Çin hükümetini eleştirmiş ve Hüseyin Celil'in serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG