Erişilebilirlik

Derviş: Daha Çok Yardım


BM tarafından her yıl düzenlenen ‘Küreselleşmenin En Az Gelişmiş Ülkeler Yararına İşletilmesi’ konulu bakanlar konferansı bu yıl İstanbul’da yapılıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) başkanı Kemal Derviş, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, en az gelişmiş ülkelere yardımların giderek ‘azaldığına’ dikkat çekerek, bu ülkelere daha çok yardım yapılmasını istedi.

İstanbul’daki konferansta Afganistan’dan Somali’ye, Benin’den Zambia’ya kadar uzanan geniş bir yelpazade 50 ülkeden katılımcı yeralıyor. İki gün sürecek konferansa, BM’nin En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) grubunda gösterdiği 50 ülkeden 27’si bakan düzeyinde katıldı.

Konferansta, BM’nin çok sayıda temsilcisinin bulunması da dikkat çekiyor.

Konferansın açılışında ilk konuşmayı evsahibi Türkiye adına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yaptı. Gül, Türkiye’nin EAGÜ’lere sağladığı resmi kalkınma desteğinin 2006’da 750 milyon dolara ulaştığını söyledi. Gül, Türkiye’nin EAGÜ’lerdeki küçük ve orta ölçekli bölgesel kalkınma projelerinin finansmanı için 5 milyon dolar daha tahsis ettiğini açıkladı. Gül, Türkiye’nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine aday olduğunu da hatırlattı ve katılımcılardan destek istedi.

Açılışta, EAGÜ’ler adına Tanzanya eski cumhurbaşkanı William Benjamin Mkapa’nın yaptığı konuşma ilgi odağı oldu. UNDP Başkanı Kemal Derviş tarafından da alkışlanan konuşmasında Mkapa, küreselleşmenin kendileriyle ilgisinin olmamasına karşın ‘büyük eziyet’ çektiklerini söyledi. Mkapa, küreselleşme sürecinde etkin olanların 2. Dünya Savaşı’ndan ‘zaferle çıkanlar’ olduğunu belirterek, BM gibi kuruluşların da bu dönemde kurulduğunu anlattı. Mkapa, az gelişmiş ülkelerin küreselleşme öngörüsü altında sömürüldüğünden yakındı ve kendilerine vaad edilen yardım sözlerinin hiçe sayıldığını dile getirdi.

Derviş: Daha çok yardım

UNDP Başkanı Derviş ise Mkapa’nın haklı olduğunu dile getirerek sözlerine başladı. Uluslararası birçok toplantıda EAGÜ’lere yardım sözü verilmesine karşın, yardımların azaldığından yakınan Derviş, bu ülkeler için çabaların iki katına çıkarılmasını istedi. Liberal piyasaların hakim olduğu zengin ülkelerde, kalkınma adına çok sıkı tedbirler alındığını anlatan Derviş, böylelikle kalkınmakta olan bütün ülkelerin imkanlarının kısıtlandığını söyledi. Derviş, ülkelerin göç politikalarının da az gelişmiş ülkelere yardım stratejisinden yoksun olduğunu söyledi ve bu politikaların yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Derviş’in dikkat çektiği bir diğer konu, ‘iklim değişikliği ve küresel ısınma’ oldu. Zengin ülkelerin atmosferdeki karbonun yüzde 70’inden sorumlu olduğunu anlatan Derviş, iklim değişikliği ile mücadelenin en az gelişmiş ülkeleri etkilemeyecek şekilde yapılmaması gerektiğini dile getirdi. Derviş, UNDP olarak her ülkenin kendi ihtiyaçları doğrultusunda kendi ulusal kalkınma programını hazırlamasını istediklerini de sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG