Erişilebilirlik

9 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Daha önce PKK karşıtı Kürtlerle ilgili bir haber hazırlayan Christian Science Monitor muhabiri Scott Peterson, bugün de PKK’yı destekleyen Kürtleri anlatıyor. Kendilerine Barış Anneleri diyen bir grupla görüşen muhabir, bu grubun yaşanan çatışmalardan dolayı devleti suçladığını ve PKK’yı, Kürtlerin hakkını savunan bir örgüt olarak gördüğünü belirtiyor:

"Barış Anneleri’nin iki üyesi, Kürtlerin onlarca yıl boyunca Dağ Türkü olarak görüldüğünü, Kürtçe’nin devlet dairelerinde yasaklandığını ve Kürtlerin farklı kültürel kimliklerinin tanınmadığını anlatıyor. Ancak PKK’nın sivilleri öldürmesiyle ilgili olarak, PKK’nın böyle bir şey yapmadığı dışında bir şey söylenmiyor. Her ikisi de kendi oğullarının PKK’ya katılmasına hükümet baskısının neden olduğunu belirtiyor."

İslamabad’da Lal Caminin şeriat yanlıları tarafından işgal edilmesini yorumlayan Washington Post, Pakistan devlet başkanı Pervez Müşeeref’i laik muhalefet partilerine baskı uygularken aşırı İslamcılara taviz vermekle suçluyor. Gazete, ülke içinde giderek güç kaybeden Müşerref’in Bush yönetimi tarafından desteklenmesini de eleştiriyor:

"Amerika, Pakistan’da büyük bir tehlikeye yol açabilecek ölçüde dar görüşlü bir politika izliyor. Müşerref, merkezdeki siyasi partilere uyguladığı baskıyı kaldırmazsa, ülkede gerçek anlamda bir sivil toplumun gelişmesine izin vermezse ve aşırı İslamcılara karşı bu unsurlarla ittifak yapmazsa, iktidarını uzun süre devam ettiremeyecek gibi görünüyor. Bush yönetimi de, böylesine sallantıda olan bir generale verdiği desteği artırmak yerine, Müşerref’e laik ve demokratik bir toplum oluşturmaya başlaması için baskı uygulamalıdır."

New York Times da Amerika’nın General Müşerref’e verdiği desteği eleştiriyor. Gazete, 11 Eylül sonrasında Müşerref’in Amerika’ya terörle mücadelede destek sözü verdiğini hatırlatıyor ancak Müşerref’in bu sözünü tutmadığını vurguluyor:

"General Müşerref bir süre daha iktidarda kalabilir veya kalamaz. Ama artık Bush yönetiminin Müşerref’e destek için mazeret bulmaktan vazgeçmesi gerekiyor. Amerika, Pakistan halkına diktatörün değil, Pakistan’ın müttefiki olduğunu ve en kısa süre içinde serbest seçimlere gidilmesini, sivil bir yönetime geri dönülmesini desteklediğini net bir biçimde bildirmelidir."

Los Angeles Times ise, Bush yönetimine Irak’tan çekilme konusunda vakit kaybetmeden Kongre ile ortak bir çalışma başlatması çağrısında bulunuyor. Cumhuriyetçi Parti içinde Bush’a karşı çıkan seslerin artmaya başladığını ve Demokratların da Irak’tan çekilme konusunda yeni girişimlere hazırlandığını belirten gazete, yönetimle Kongrenin bu konuda ortak bir çözüme ulaşması gerektiğini savunuyor:

"Eğer başkan Bush’a karşı çıkan Cumhuriyetçilerin sayısı daha da artarsa, bu ay Irak savaşı için bir dönüm noktası olabilir. Amerikan askerlerinin Irak’tan alelacele çekilmesi bütün bölgeyi istikrarsızlığa sürükleyebilir. Böyle bir gelişmenin önüne geçmek için Başkan Bush, Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısının artırılmasından vazgeçilmesi ve askerlerin Irak güvenlik güçlerine destek veren bir konuma geçmesi konusunda Kongre ile görüşmelere Eylül ayında değil, hemen başlamalıdır."

XS
SM
MD
LG