Erişilebilirlik

Sarkozy IMF'nin Başına Sosyalist Aday Önerdi


Avrupa ülkeleri, Uluslararası Para Fonu IMF’nin yeni başkanını bulmak için kulis faaliyetlerine başladı. IMF’nin yeni başkanlığı için Fransız solunun önemli isimlerinden Ekonomi eski bakanlarından Dominique Strauss Kahn’ın ismi öne çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sürpriz bir çıkış yaparak, rakibi Sosyalist Partili Dominique Strauss Kahn’ın adaylığını desteklediğini, dahası bu ismi dünya liderleri Bush, Zapatero, Prodi ve Brown’a açıkladığını söyledi. Avrupa Birliği bugün adaylarını konuşmak üzere toplanıyor.

“Açılım Hükümeti” ile solun önemli isimlerini kabinesine katarak herkesi şaşırtan Fransa’nın muhafazakar Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, şaşırtmaya devam ediyor. Avrupa Birliği yönetimine ağırlığını koyan Sarkozy, IMF’nin başına Sosyalistlerin eski ekonomi bakanı ve lider adayı Dominique Strauss Kahn’ı önerdi.

Sarkozy, solun en güçlü isimlerinden birisi olan Dominique Strauss Kahn’ı Uluslararası Para Fonu (IMF)’nin başına atayacağını Pazar gazetesi Journal du Dimanche’a verdiği roportajda doğruladı. Ülkeyi yönetirken partizan davranamayacağını belirten Sarkozy, Strauss Kahn’ın ismini, Zapatero, Prodi, Bush ve Gordon Brown’a açıkladığını söyledi. Söyleşide herkesin bu görevi almak için can attığına dikkat çeken Sarkozy ancak görevi alabilmek için büyük bir inanılırlık, eşi bulunmaz bir deneyim ve çok dil bilmek gerektiğini, Dominique Strauss Kahn’ın, bütün bu niteliklere sahip olduğunu kaydetti.

Strauss Kahn ile IMF’nin işleyişi konusunda da fikirlerinin uyuştuğunun altını çizen Sarkozy, bu kalitede bir insanın adaylığına, sadece rakip partiye mensup olduğu için karşı çıkmayacağını, kendi parti ve seçmenlerinin değil, tüm Fransa’nın Cumhurbaşkanı olarak herkesi birleştirme görevi olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği üyesi 27 ülke bugün IMF’nin yeni patronu için toplanıyor. 1944 yılından bu yana gelenek olduğu üzere Uluslararası Para Fonu’nun yönetimi Avrupa ve Amerika arasında sırayla paylaşılıyor. İspanyol Rodrigo Rato’nun sürpriz istifasının ardından Sarkozy, yeni başkanın Fransız olmasını istiyor. Adaylar arasında şimdilik Strauss-Kahn ve Polonya Merkez Bankası eski Başkanı Leszek Balcerowicz’in isimleri geçti.

Başta İtalya olmak üzere diğer bazı ülkelerin de aday çıkarma eğiliminde olduğu belirtiliyor. IMF’nin 52 yıllık döneminin 32 yılını yöneten Fransa, bugün yapılacak toplantıda Pierre-Paul Schweitzer, Jacques de la Rosière ve Michel Camdessus gibi IMF’yi başarıyla yöneten eski Fransız başkanların isimlerini sıralayarak Strauss-Kahn’ın adaylığının desteklenmesini isteyecek.

Almanya Maliye Bakanlığı, Fransa’nın adayını desteklediklerini açıkladı bile. Ancak aday göstermek isteyen diğer Avrupa ülkeleri ise Fransa’nın zaten neredeyse tüm uluslararası kuruluşları yönettiğini, Pascal Lamy’nin Dünya Ticaret Örgütü’nün, Jean Lemierre’in Avrupa Kalkınma Bankası’nın, Jean-Claude Trichet’nin ise, Avrupa Merkez Bankası’nın başında olduğunu belirterek, diğer ülkelere de şans tanınmasını istemeye hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG