Erişilebilirlik

Dünyanın Yeni 7 Harikası


Dünyanın yeni 7 Harikası, dünya çapında yapılan oylama sonunda belli oldu. Türkiye'nin, İstanbul'daki Aya Sofya Müzesiyle aday olduğu, İnternet ve cep telefonlarıyla yaklaşık 100 milyon kişinin katıldığı oylama sonunda, kazanan tarihi yerler, Portekiz'in başkenti Lizbon'da İngiliz aktör Ben Kingsley tarafından açıklandı.

Bu yerler, Roma'daki Coloseum, Çin Seddi, Hindistan'daki Tac Mahal, Ürdün'deki Petra kalıntıları, Peru'daki Maçu Piçu İnka kalıntıları, Brezilya'da, Rio de Janeiro'daki İsa Heykeli ve Meksika'daki, Maya'lardan kalma Çiçen Itza piramidi...

Yarışmada aday gösterilen ancak seçilemeyen tarihi eser ya da yapılar arasında İstanbul'daki Aya Sofya'dan başka Atina'daki Akropolis, Paris'in Eyfel Kulesi, New York'un Özgürlük Anıtı, Moskova'daki Kremlin Sarayı ve Sydney'in Opera Binası da bulunuyor.

Dünyanın yeni, 7 harikasını belirleme kampanyası, 1999 yılında dünyanın değişik köşelerinden 200 tarihi yapı ya da yerin aday gösterilmesiyle başlamış, 2006 yılı başına kadar verilen oylarla 21 yer finalist olarak belirlenmişti. Kampanyayı düzenleyenler dünya turuna çıkarak aday gösterilen yerleri gezdi.

İlk listedeki yerlerin çoğu, Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde bulunuyordu. Dünyada daha önce 7 Harika olarak kabul edilen eserlerden sadece Mısır'daki Piramitler bugün hala ayakta duruyor.

Yeni 7 Harika Kampanyası İsviçre ve Kanada vatandaşı olan ünlü gezgin Bernard Weber tarafından başlatılmıştı. Tarihi eserleri koruma ve restore etme yoluyla kültürel çeşitlilik sağlama amacı güden kampanya özel bağışlar ve dün akşam Lizbon'da düzenlenen ve uluslararası çapta ünlü sanatçıların katıldığı tören gibi olayların yayın haklarını satma yoluyla sağlanan gelirle destekleniyor.

XS
SM
MD
LG