Erişilebilirlik

5 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, İran’ın Hizbullah aracılığıyla Irak’taki isyancıları eğittiği iddialarını mercek altına alıyor. Haberde, Washington tarafından dile getirilen bu iddianın uzmanlar tarafından fazla inandırıcı bulunmadığı görüşüne yer veriliyor ve iddianın İran tarafından da reddedildiği belirtiliyor:

"Bazı uzmanlar İran’ın, Amerika’nın İran’ın nükleer tesislerine saldırması durumunda Hizbullah aracılığıyla, Amerikan askerlerine misilleme yapmayı amaçladığını düşünüyor. Ancak bir çok uzman Amerika’nın iddialarını abartılı buluyor ve son dönemde artan suçlamaları taktik bir adım olarak değerlendiriyor."

Washington Times, ise Kuzey Irak’taki bölgesel yönetimin başkan yardımcısı Kosret Resul Ali’nin bir makalesine yer veriyor. Irak Savaşını başlattığı ve Saddam Hüseyin yönetimini devirdiği için Başkan Bush’a övgüler düzen Kürt lider, petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda şu öneride bulunuyor:

"Ülkenin zenginliği, Kürt, Şii, Sünni bölgeleri ile Bağdat’tan oluşacak dört bölgeye, nüfuslarıyla orantılı olarak dağıtılmalıdır. Ancak, her bölgenin kendi zenginliği ve federal bütçeye katkısı da gelirlerin paylaşımında göz önüne alınmalıdır. Amerika, her bölgede kuracağı askeri üslerle bu bölgelere, askeri, siyasi ve ekonomik destek verebilir. Kerkük sorununa çözüm getiren Irak anayasasının 140. Maddesi’nin uygulanması Kürtlerle Amerika arasındaki ittifakın güçlenmesi, Kürtlerin yeni bir Irak için daha kararlı ve fedakarca çaba harcaması açısından büyük önem taşımaktadır."

New York Times, geçen yaz İsrail’in Lübnan’a saldırmasının ardından Birleşmiş Milletler’in aldığı karara göre Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve Lübnan’a silah sevkıyatının engellenmesi gerektiğini hatırlatıyor. Ancak gazete, bu kararların hayata geçirilemediğini vurguluyor ve bölgede her an yeni bir çatışma yaşanabileceği uyarısında bulunuyor:

"Birleşmiş Milletler, bu kararı aldığında İsrail, silah sevkıyatının önlenmesi için Suriye-Lübnan sınırına uluslararası bir gücün veya gözlemcilerin konuşlandırılmasını istemişti. Ancak Bileşmiş Milletler askerlerine yönelik saldırı tehditlerinden çekinen Güvenlik Konseyi, bunu kabul etmemişti. Bunun sonucunda bugün Suriye ve Hizbullah yine İsrail şehirlerine füze yağdırabilecek, Lübnan hükümetine karşı bir savaş başlatabilecek ve Güney Lübnan’daki yabancı askerlere saldırabilecek bir durumda."

Başkan Bush’un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmeyi değerlendiren Boston Globe, Bush’un bu görüşmede asıl amacının Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirilecek füze kalkanı konusunda Putin’i ikna etmek olduğunu yazıyor. Gazete, Rus liderin de buna karşılık bir çok taviz koparmayı amaçladığını vurguluyor.

"Kremlin’in satranç ustası, Avrupa’ya bir füze savunma sistemi yerleştirilmesi karşılığında bazı isteklerde bulunabilir. Bunun sonucunda Amerika Rusya’nın eski Sovyet ülkelerinde nüfuzunun artmasını ve doğal gaz ve petrol boru hatlarında Rusya’nın istediği güzergahları kabul etmek durumunda kalabilir. Rusya’nın Gürcistan ve Moldovya’daki ayrılıkçı hareketleri yönlendirmesine izin vermek ve Putin’in Rusya’da kurduğu mafyavari yönetime göz yummak zorunda kalabilir. Ama, zaten işe yaramayan bir füze sistemi için Putin’e rüşvet vermek gerekmiyor."





XS
SM
MD
LG