Erişilebilirlik

Serbest Bırakılan İngiliz Gazeteciye Ödül


Gazze’de serbest bırakılan İngiliz gazeteci Alan Johnston’a, Uluslararası Af Örgütü ödül verdi.

Örgüt tarafından her yıl verilen basın ödüllerinde Johnston, “insan hakları haberleri” dalında ödüle layık görüldü. Örgütün İngiltere başkanı Kate Allen, jüri üyelerinin, Johnston’a, Gazze’deki günlük yaşamı ayrıntılarıyla aktaran haberleri nedeniyle, bu ödülü verdiklerini söyledi.

Johnston, Gazze kenti ve daha sonra Kudüs’te gazetecilere yaptığı açıklamada zor bir tutsaklık dönemi geçirdiğini ancak kendisini şimdi daha iyi hissettiğini belirtti. İngiliz gazeteci Alan Johnston, rehin tutulduğu dört ayı “diri diri gömülme”ye benzetti.

Johnston, Hamas, geçen ay Gazze’yi kontrol altına almasaydı militanların kendisini hala rehin tutmaya devam edeceğini de söyledi. BBC muhabiri, kendisini kaçıran militan grubun , Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesinden sonra tutum değiştirdiğini, radyo dinlemesine izin verildiğini bildirdi

El Kaide yanlısı İslam Ordusu adlı grup, İngiltere ve diğer bazı ülkelerin istedikleri mahkumları serbest bırakmaması durumunda, BBC muhabirini öldürme tehdidinde bulunmuştu.

Johnston'ın Ailesi: 'Büyük Sevinç Duyduk'

Londra muhabirimiz Mevlüt Katık'ın haberi:

BBC muhabiri Alan Johnston’un 114 günlük rehinelik döneminden sonra serbest bırakılması İngiltere’de büyük memnuniyetle karşılandı. İskoç asıllı olan Johnston’un anne ve babası oğullarının serbest bırakılmasından büyük sevinç duyduklarını açıkladı.

Johnston’un çalıştığı BBC ise yaptığı açıklamada, büyük memnuniyet duyulduğu kaydedilerek, “Johnston’un özgürlüğü için burada ve daha geniş Orta Doğu’da yorulmaksızın çaba gösteren herkese teşekkür ederiz,” denildi. Başbakan Gordon Brown da olaydan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İngiltere'den Hamas'a Teşekkür

Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan İngiltere’nin yeni dışişleri bakanı David Miliband, Johnston’un salıverilmesinde gösterdikleri gayret için Hamas’a teşekkür etti ve Hamas üyesi Filistin Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye’ye şükranlarını bildirdi. Hamas’ı terörist bir örgüt olduğu gerekçesiyle tanımayan İngiltere’nin Johnston’un salıverilmesini sağlamak için örgütle iki kez doğrudan temas kurduğu açıklandı.

Johnston’un salıverilmesi için İngiliz Dışişleri Bakanlığında sadece bu konuya ilişkin olarak çalışan özel bir masa kurulduğu da ortaya çıktı. Konunun, Londra’nın Hamas’a ilişkin yaklaşımı hakkında burada yeni bir tartışma yaratması bekleniyor. Serbest bırakılan Johnston’un kendisi de, “Hamas’ın Gaza’daki çabaları olmasaydı rehinelik durumunun çok daha uzun sürmüş olabileceğini” vurguladı. Londra’daki gözlemciler, Johnston’un salıverilmesiyle Hamas’ın önemli bir diplomatik reklam imkanına kavuştuğunu vurguluyorlar.

BBC, muhabirinin salıverilmesi için çok yoğun ve sürekli bir kampanya başlatmış ve yaklaşık 200 bin imza toplamıştı.

XS
SM
MD
LG