Erişilebilirlik

Blair Dönemi Sona Erdi


İngiltere’de, 1997 yılındanberi işbaşında olan İşçi Partisi Lideri ve Başbakan Tony Blair, parti liderliğinden sonra Başbakanlık görevinden de ayrıldı. Kraliçe İkinci Elizabeth, İşçi Partisi'nin yeni lideri Gordon Brown'u yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Tony Blair Parlamento’da Başbakan sıfatıyla yaptığı son konuşmayı, “Hepsi bu. Son,” diye tamamladı ve kendi dönemine noktayı koydu. Bu sözler üzerine Avam Kamarası’nda muhalifler de dahil tüm parti mensupları Blair’i ayakta alkışladı.

Böyle bir sahnenin İngiliz siyaset arenasında daha önce görülmediği bildiriliyor. Tony Blair daha sonra Başbakanlık makamına giderek birlikte çalıştığı personel ile vedalaştı. Ardından da Buckhingham Sarayı’na giderek Kraliçe Elizabeth’e istifasını resmi olarak sundu.

Kraliçe Elizabeth, daha sonra Gordon Brown’u Saray’a çağırarak kendisini yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. Böylece İngiltere’de İşçi Partisi’nin iktidara geldiği 1997 yılından bu yana ikinci başbakan olarak Gordon Brown dönemi başlamış oldu.

1997’de 44 yaşında Başbakan olan Tony Blair, İşçi Partisi’ni “yeni İşçi Partisi” sloganıyla tamamen yenileştirdi ve siyasi yelpazenin solundan daha merkeze çekti. Blair, partisine 10 yılda üst üste üç seçim kazandırarak, İşçi Partisi’nde bir ilki gerçekleştirdi. İç politikada sağlık, eğitim ve ulaşım gibi alanlarda köklü reformlar yaptı. Kentleri modernleştirdi. Ekonomide sürekli büyüme ve düşük enflasyon sağlarken, Kuzey İrlanda’da tarihi barışın mimarı oldu.

Ancak, Blair’in içerideki başarıları, Irak’ta Amerika’nın yanında savaşa gitme konusunda aldığı kararla sarsıldı. Savaş kararının, Blair ile gerek İngiliz kamouyu, gerekse partisi arasında ciddi görüş ayrılıkları yaratması, 10 yıllık döneminin en tartışmalı yanı oldu.

Blair, bundan böyle “Orta Doğu Özel Temsilcisi” olarak görev yapacak. Tony Blair, Amerika, Rusya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den oluşan ve “Orta Doğu Dörtlüsü” olarak bilinen çalışma grubu tarafından “Orta Doğu Özel temsilcisi” olarak atandı.

Blair, Başbakanlığının sona erdiği bugün seçim bölgesine giderek milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıkladı.

Bu durum, Blair'in boşalttığı üyelik için ara seçim yapılmasını gerektirecek. Bu seçimin, yeni Başbakan Gordon Brown’un ilk siyasi sınavını oluşturacağı kaydediliyor.

Gordon Brown

İngiltere'nin yeni Başbakanı Brown, yakın dostu ve siyasi rakibi Tony Blair gibi, 24 yıldır politika sahnesinde.

İskoç olan ve 1983 yılında İskoçya’dan İşçi Partisi milletvekili olarak Parlamento’ya giren Brown, sonraki yıllarda parti içindeki basamakları tırmanarak Başbakanlığa kadar yükselmeyi başardı.

1997 yılında İşçi Partisi’nin iktidara gelmesinin ardından Maliye Bakanı görevine getirilen Brown, bu görevi bugüne kadar sürdürdü. 56 yaşındaki Brown, İngiltere’nin son on yıldaki ekonomik büyümesinde en büyük pay sahibi oldu. Brown enflasyonla mücadele edebilmek amacıyla İngiltere Merkez Bankası’na özerklik verdi. Gordon Brown, ayrıca Avrupa Para Birimi Euro’ya geçilmesine izin vermedi.

İngiltere’nin yeni Başbakanı, Irak savaşı yüzünden kamuoyunun güvenini kaybeden İşçi Partisi’ni yeniden canlandırma sözü de veriyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG