Erişilebilirlik

'Kerkük Irak'ın Kırılma Noktası'


Iraklı Türkmen Milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç, Washington’da Iraklı Türkmenler’in sorunlarını ve çözüm önerilerini Amerikalı yetkililerle görüşüyor. Ergeç Kerkük’te hayat normale dönmeden referandum yapılmasına karşı olduklarını söylerken Washingtonlu yetkililerin kendilerine kulak vermesini istiyor.

Sadettin Ergeç Amerikan Kongresi’nde düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada Irak’ın Orta Doğu’nun kilidi, Kerkük’ün ise Irak’ın kırılma noktası olduğunu söyledi. Iraklı Türkmenler’in 1920’lerden beri Irak yönetiminin baskılarına ve soykırımlarına maruz kaldığını hatırlatan Ergeç 2003 yılından beri yapmakta oldukları uyarıların ciddiye alınması çağrısında bulundu.

Irak anayasasıyla ilgili kaygılarını başından beri dile getirdiklerini de belirten Ergeç Iraklı Türkmenlerin sadece kendi haklarını istediklerini, Irak’ın yönetiminde ağırlıklı rol oynamaya talip olduklarını söyledi. Ergeç, Irak’ın içinde bulunduğu kaos ortamına olumlu katkılarının olabileceğine işaret etti. Türkmenlerin Irak’ta tehlike altında olduğunu söyleyen Türkmen Milletvekili Kerkük’ün Türkmen şehri olduğunu ancak herkesin Kerkük’te yaşayabileceğini söyledi.

Ergeç Kerkük’e özel statü verilmesini istediklerini de belirtti. Sadettin Ergeç, 1 Mart tezkeresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçmemesini 'talihsizlik' diye niteledi ve Türk askerinin yasal olarak Irak’ta bulunmasının, Türkmenler için yararlı olacağına değindi.

Ergeç ve beraberindeki heyet Amerikan Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir araya gelecek. New York’ta da temaslar yapacak olan Ergeç’in aralarında Hillary Clinton’ın da olduğu bazı senatörlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Evrim Bunn'ın hazırladığı haberi ve Sadettin Ergeç'in açıklamalarını, yukarıdaki Windows Media bağlantısından dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG