Erişilebilirlik

Fransa'nın Tutumu Kaygı Veriyor


Avrupa Birliği’yle Türkiye arasında katılım müzakereleri çerçevesinde gerçekleştirilen 3. Hükümetlerarası Konferans’ta istatistik ve mali kontrol başlıkları açıldı.

Her iki başlığın da kapatılabilmesi için Türkiye’nin liman va hava limanlarını Kıbrıs Rum bandıralı gemi ve uçaklara açmasını öngören Ek Protokol’ü uygulaması gerekecek.

Buna ek olarak istatistik başlığı için 2, mali kontrol başlığı için de 7 kapanış kriteri belirlendi.

Hükümetlerarası Konferans’a ve sonrasında Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeir, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve Başmüzakereci, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın düzenledikleri ortak basın toplantısına iki başlığın açılmasından çok ekonomik ve parasal politika başlığının Fransa’nın bloke etmesi nedeniyle açılamaması damga vurdu.

Babacan, Türkiye’nin rahatsızlığını şu ifadelerle dile getirdi: “Bugün bu fasılla ilgili olarak ifade edilen teknik gerekçelerden tatmin olmuş değiliz. Bu nedenle, anılan faslın müzakerelere açılmasının Portekiz Dönem Başkanlığı’nda olmasının da ısrarlı takipçisi olacağız. Müzakere sürecimiz zarfında bazı üye ülkelerce ortaya çıkarılabilecek kapsam dışı güçlüklerin teknik nitelikteki bu sürece müdahil olmasına her şeyden önce Avrupa Birliği’nin yerleşik müzakere teamülleri açısından müsade edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde ortaya çıkabilecek gelişmelere Avrupa Birliği’nin ve üye ülkelerin ortak iradeleriyle üstlendikleri, Türkiye’ye yönelik mevcut taahhütleri doğrultusunda karşı çıkacaklarına inanıyorum.”

Babacan verdiği bazı rakamlarla da Fransa’nın yaklaşımının teknik değil siyasi nitelikli olduğunu ortaya koydu:

“Ekonomik yapımızın hukuki çerçevesi Avrupa standartlarına çok çok yaklaşmış durumda. Üstelik Türkiye, üyelik için değil para birliği için gereken 4 kriterden 2’sini daha bugünden tutturmuş durumda. Türkiye’nin bütçe açığı son iki yıldır yüzde 3’ün altında. Hatta geçen yıl yüzde 0.7’lik bir bütçe açığıyla kapattık. Yine borç stoğumuz da sadece düşüş trendi açısından değil aynı zamanda mutlak seviye açısından Maastricht kriterini tutturmuş durumda. Geriye enflasyon ve faiz oranları kaldı. Bunlarla ilgili da politikalarımızı kararlılıkla devam ettireceğiz. Hem borç stoğu açısından hem de bütçe açığı açısından Türkiye şu anda parasal birlik içinde olan, euro kullanan ülkelerden bazılarından bile çok çok iyi noktada. Dolayısıyla bizim teknik hususlarda bu fasılla ilgili herhangi bir sorunumuzun olmadığını düşünüyoruz ve kendimize güvenimiz tam.”

Babacan’ın AB’nin Türkiye’ye mevcut taahhütlerini hatırlatması üzerine Steinmeier de 'ahde vefa' ilkesine bağlı olduklarını belirterek “Katılıma doğru atılmış her adım herkesin çıkarına. Ekonomik boyutun ötesinde, stratejik çıkarımız Türkiye’nin başka yönlere sapmaksızın bize doğru yaklaşmasından yana” dedi.

Komisyon ve Türkiye, 1 Temmuz’da başlayacak olan Portekiz’in dönem başkanlığı sırasında bir kaç başlıkta daha müzakereye geçilebileceği görüşünde.

XS
SM
MD
LG