Erişilebilirlik

Gordon Brown İşçi Partisi Liderliğine Getirildi


İngiltere eski Maliye Bakanı Gordon Brown, İşçi Partisi’nin genel başkanlığına getirildi. Brown’ın Çarşamba günü Tony Blair’in yerine başbakanlığa geçecek.

Böylece İngiliz politikasında son 10 yıla damgasını vuran Blair dönemi sona ermiş olacak.

Tony Blair, İşçi Partisi’nin Manchester’daki kongresinde Brown’ı resmen yerine geçecek lider olarak tanıttı.

Gordon Brown’un liderlik yarışında tek aday olması sebebiyle bir seçim yapılmadı. Blair ve Brown arasındaki çekişme İşçi Partisi içinde bölünmelere yol açmişti, ancak parti liderliği devir teslim töreni sırasında iki lider birbirine övgüler yağdırdı.

Başbakan Blair Gordon Brown için, “20 yıllık dost, bugünden itibaren partinin ve birkaç gün içinde de ülkenin lideri” ifadelerini kullandı ve Brown’un “kendisini büyük bir başbakan yapacak tüm özelliklere sahip olduğunu” söyledi. Brown “parti liderliği ve ülkeyi değiştirme büyük sorumluluğu ve ayrıcalığını büyük bir onur ve görev duygusu içinde kabul ettiğini” açıkladı ve Blair için “Hepimiz onun liderliğini hatırlayacak. Tony Blair, İngiltere’yi daha güçlü, daha refah, daha adil ve daha hoşgörülü yaptı. Onun başarıları, tarihi, eşi görülmemiş ve kalıcıdır,” dedi.

İşçi Partisi’nin yeni lideri, izleyeceği politikalar konusunda eğitim ve konut sorununun en önemli iki önceliği olacağını açıkladı. Brown, dış politika alanında Irak konusunun, “parti ve ülke için bölücü bir faktör olduğunu” belirterek, “öğrenilmesi gereken dersleri öğreneceği” sözünü verdi. Brown savaş ve barış gibi konularda parlamentoya daha fazla karar alma yetkileri verileceğini de söyledi. Brown, son olarak İşçi Partisi’ne “sadece politikalar değil bir ruh vereceğini” iddia etti ve İşçi Partisi’ni “yenileyeceğini” vurguladı.

Bu arada, parti kongresinde oldukça çekişmeli geçen ve çoğu şu anki kabinede bakan olan altı adayın katıldığı seçimde yeni parti lider yardımcısı da seçildi. Seçimi sadece yüzde 1’in altında bir oy farkıyla adalet işlerinden sorumlu bakan Harriet Harman kazandı. Parti lider yardımcısı genelde başbakan yardımcısı olarak seçilirken, Brown’un yeni kabinede bu makamı kaldırılacağı bildiriliyor.

Bu arada, ana muhalefet Muhafazakar parti, Brown’un, ne kendi partisi, ne de halk tarafından seçilmemiş olması sebebiyle en kısa zamanda erken seçimlere giderek halktan yetki istemesi gerektiğini savundu.

XS
SM
MD
LG